Новини Охтирка

Універсальний дизайн: як зробити простір зручним для всіх

Універсальний дизайн: як зробити простір зручним для всіх

 Як сказав Стів Джобс: “Дизайн — це не те, як виглядає продукт, а те, як продукт працює”. Ця мудрість справедлива не лише для технологій, а й для архітектури та урбаністичного дизайну. Універсальний дизайн – це не просто естетика, а перш за все функціональність, яка забезпечує доступність і комфорт для всіх людей, незалежно від їх можливостей.

Програма розвитку UNDP Ukraine / ПРООН в Україні започаткувала унікальну освітню ініціативу – «Школу Універсального Дизайну», яка має на меті допомогти архітекторам, урбаністам, дизайнерам, представникам місцевих адміністрацій та громадським активістам створювати простори й послуги, доступні для всіх. Принципи універсального дизайну забезпечують комфорт та доступність незалежно від фізичних, сенсорних чи когнітивних можливостей людей.

Для участі в цій програмі було отримано понад 300 заявок, з яких відібрали 70 найбільш мотивованих учасників, приємно відзначити, що серед них і представники Охтирської громади.

Програма передбачає як теоретичні, так і практичні заняття, що дозволить учасникам не тільки отримати нові знання, але й застосувати їх на практиці, працюючи над реальними проєктами з менторами.

На першому модулі Школи Універсального Дизайну учасники вже отримали багато цікавих та корисних знань, які допоможуть у створенні інклюзивних рішень для нашої громади. Попереду ще практичні заняття, де буде можливість отримати знання на реальних об’єктах.

Особлива подяка тренерам та менторам, серед яких:

Олена Іванова

Софія Брем

Євгеній Свєт

Євген Борисенко

Ірина Твердохліб

Петро Поліщук

Яна Опаленик

Ксенія Сікорська

за їхній професіоналізм та натхнення, яке вони передають учасникам. З нетерпінням чекаємо на наступний модуль, щоб продовжити нашу роботу зі втілення інклюзивних рішень в життя​.

Це чудова можливість для здобуття цінних знань, які ми зможемо впровадити у нашу громаду, створюючи більш інклюзивне та комфортне середовище для всіх мешканців.

Матеріали, які учасники опрацьовували в рамках першого модуля, доступні для вашого перегляду за наведеним посиланням: https://drive.google.com/…/1_-FQphmFJV6vHKzXg7olPJ4aHEH…

Було б чудово, якби кожен, хто організовує простір — чи то біля магазину, установи, парку, житлового комплексу чи будь-якого іншого громадського місця — використовував ці матеріали та методичні рекомендації. Це допоможе створювати доступні та зручні простори для всіх, незалежно від можливостей людини.”

Схожі публікації