Четвер, 24 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Війна

Білий дім: Північна Корея відправила 3000 солдатів до Росії, їх можуть відправити на війну проти України

Координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки Сполучених Штатів Джон Кірбі на тлі фотографій вагонів, якими перевозили зброю з КНДР до Росії, 20 січня 2023 року. Координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки Сполучених Штатів Джон Кірбі на тлі фотографій вагонів, якими перевозили зброю з КНДР до Росії, 20 січня 2023 року, фото: AP

На початку або в середині жовтня Північна Корея перемістила приблизно 3000 своїх солдатів до східної частини Росії для участі у військових навчаннях.

Про це повідомив під час брифінгу речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Солдати прибули кораблями з району Вонсан у Північній Кореї до Владивостока, а потім вирушили на кілька військових баз у східній Росії, де наразі проходять підготовку.

"Ми ще не знаємо, чи ці солдати будуть залучені у бойових діях разом із російськими військовими, але це є вкрай тривожним сценарієм", — зазначив Кірбі.

Після завершення навчань північнокорейські війська можуть бути відправлені на захід Росії, щоб приєднатися до бойових дій проти українських сил.

Сполучені Штати вже проінформували уряд України про цей розвиток подій та продовжують тісно співпрацювати з союзниками та партнерами. Якщо Північна Корея справді направить своїх військових для участі у війні, це буде ознакою слабкості Росії, зазначив Кірбі.

"Якщо Кремль змушений звертатися до Північної Кореї за військовою допомогою, це демонструє не силу, а відчайдушність", — підкреслив він.

Цей крок також порушує численні резолюції Ради Безпеки ООН, що забороняють як закупівлю озброєнь, так і військову підготовку з боку Північної Кореї. Сполучені Штати продовжують надавати військову допомогу Україні. Лише минулого тижня було оголошено про додатковий пакет допомоги на суму понад 800 мільйонів доларів.

Схожі публікації