Вівторок, 22 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Війна

МЗС засудило, що генсек ООН прийняв запрошення на БРІКС до Казані від Путіна

Генсек ООН Антоніу Гутерреш. AP

Українське міністерство закордонних справ заявило, що генсек ООН Антоніу Гутерреш шкодить репутації ООН, оскільки прийняв запрошення на зустріч БРІКСМіждержавне об'єднання, геополітична група п'яти країн: Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР. Воно утворилося у 2006 році, ПАР приєдналася пізніше. у Казані від керівника РФ Володимира Путіна.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

"Генеральний секретар ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії. Натомість він прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише шкодить репутації ООН", — йдеться у повідомленні зовнішньополітичного відомства у соцмережі Х.

Саміт БРІКС у Казані відбудеться 22-24 жовтня. Раніше британська газета The Telegraph повідомила, що Путін проведе цього тижня в Казані зустріч із лідерами понад двох десятків країн. Серед них— лідер Китаю Сі Цзіньпін, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Що відомо про БРІКС

БРІКС (англ. BRICS) (від англ. Brazil, Russia, India, China, South Africa — Бразилія, Росія, Індія, КНР, ПАР) — міждержавне об'єднання, геополітична група цих п'яти країн. Воно утворилося у 2006 році, ПАР приєдналася пізніше.

Група БРІКС з моменту заснування у 2006 році пройшла через дві хвилі розширення. У 2011 році до початкового складу приєдналася Південна Африка. У серпні 2023 року до об'єднання було запрошено шість нових членів, зокрема Аргентина, але наприкінці грудня вона відмовилася від вступу. П'ять нових членів — Єгипет, Іран, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія та Ефіопія — почали повноцінну роботу в БРІКС з 1 січня.

У 2024 році Росія головує в БРІКС. Путін висловив сподівання, що Сі Цзіньпін разом із китайською делегацією приїде на саміт у Казань.

Схожі публікації