Війна

Суд про імовірне хабарництво Червінського знову перенесли, адвокати попросили про відвід судді

Ексрозвідник Роман Червінський під Печерським судом Києва, 18 жовтня 2024 року. Суспільне Новини/Влада Колодій

17 жовтня в Києві зібрався суд на підготовче засідання стосовно справи про ймовірне хабарництво ексрозвідника Романа Червінського. Вільних слухачів не допустили. Адвокати Червінського попросили про відвід судді. Засідання зрештою перенесли — без точної дати, але, імовірно, на 21 жовтня.

Про це із зали судового засідання в Печерському суді Києва передає кореспондентка Суспільного.

Суддя у справі — Світлана Гречана.

У залу пропустили тільки пресу. Люди, які прийшли на засідання, під дверима зали вигукували "Ганьба", а також співали гімн України.

Адвокати Червінського Костянтин Глоба, Андрій Йосипов та Віктор Василюк попросили суддю допустити вільних слухачів: "Сьогодні нам стало відомо, що надано вказівку охоронцям не впускати вільних слухачів".

Захист звернув увагу, що засідання не є закритим, тому обмеження доступу для публіки є незаконним. Адвокати додали, що слідчий суддя може обмежити доступ слухачам на засідання лише під час карантину або за наявності загрози життю. "Однак карантину зараз немає — це загальновідомий факт", — сказала сторона захисту.

Вони згадали попереднє засідання, де суддя, за їх словами умисно обрала невеликий зал: "Саме через ваше рішення щодо розміщення слухачів у залі виникла «певна реакція» з боку окремих осіб".

Прокурор натомість заявив: "Це клопотання [адвокатів про допуск в залу слухачів] ґрунтується лише на якихось припущеннях, висловлюваннях, в деяких випадках навіть образливих висловлюваннях з боку усіх, і різних діячів, представників правоохоронних органів, суду. Але хотів би звернути увагу, що жодних доказів з боку захисту. обґрунтувань у вказаному у клопотанні так і не було.Враховуючи обставини, які відбулися на минулому судовому засіданні, вважаю, що на цей час у тому обсязі, у якому можливо ефективно проводити судове засідання, у нас повністю дотримано принцип гласності та відкритості судового засідання".

Суддя 17 жовтня зрештою відмовила в клопотанні пропустити в залу вільних слухачів. Аргументувала це тим, що минулого разу було зафіксовано порушення порядку під час судового засідання. Учасники тоді відмовилися самовільно залишити залу, тому за рішенням суду сьогодні було введено охорону.

Червінський додав, що суддя дискредитує такими діями судову систему: "Такі дії викликають сумнів в неупередженості".

Суддя на це відповіла та закликала слідкувати за висловлюваннями стосовно рішення судді, адже суд може сприймає це як погрозу. Після цього адвокати Червінського попросили про відвід судді.

Захисник Червінського Віктор Василюк у коментарі журналістам зазначив, що суддя Гречана упереджена, тому вони попросили про її відвід. Вона не погодилася з цим, тоді адвокат запропонував як компроміс також варіант самовідводу Гречаної, що вона могла розцінити як тиск на суд, додає Василюк.

Відвід судді та підготовче засідання у справі про імовірне хабарництво розглядатимуть пізніше. Точної дати не оголосили. Як передає кореспондентка Суспільного, це може бути у понеділок, 21 жовтня.

Адвокати сподіваються, що на майбутньому підготовчому засіданні замінять суддю, нададуть певні документи та докази у справі, про які просила сторона захисту та повернуть справу на доопрацювання прокурору.

Що кажуть про суть справи

У кінці грудня 2023 року з джерел Цензор.нет стало відомо, що Роману Червінському повідомили про підозру в спробі заволодіти 100 тисячами доларів, коли він нібито видавав себе за посадовця Державної фіскальної служби.

Прізвище Червінського при цьому у повідомленні поліції не називалося, але схожий на нього чоловік фігурував на оприлюдненому поліцією відео.

18 липня Червінському обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у справі про хабарництво.

Роман Червінський 17 жовтня розповів журналістам, що не знайомий з потерпілим у справі Сарієвом, а оприлюднене відео — маніпулятивне.

Червінський каже, що події, щодо який іде суд, відбувалися в 2020 році. Сарієв, як сказав Червінський, не має наразі свого бізнесу, він громадянин Азербайджану та проживає в Одесі. У 2020 році він познайомився з товаришем Червінського — керівником безпеки в південному порту. Спершу Сарієв пообіцяв йому знайти інвестора в Туреччині, який відбудує порт. Вони декілька разів бачилися з цього питання.

Потім попросив товариша Червінського про допомогу, бо його контейнери арештували в порту. Той надав контакти юриста і попросив Сарієва передати відповідні документи на багаж. Але той не дав паперів.

Тоді, за словами Червінського, Сарієв також зустрівся з депутатами з депутатами Штаньком та Савченком, щоб ті посприяли йому в розв'язанні проблеми.

Товариш Червінського прийшов до нього і розповів про ситуацію, і коли чоловіки обговорювали її, в офіс прийшов Сарієв і запитав: "Скільки це буде коштувати?" Червінський та його товариш відповіли про ціну на адвоката, який допоможе зняти арешт з контейнерів у порту, а Сарієв розповідає про це як про хабар.

"Через три роки мене після цієї розмови мене допитували. Експерт СБУ вирішив, що в цій моїй пропозиції надати документи [адвокату] для підготовки позову я мав на увазі надати гроші", — сказав Червінський.

Червінський сказав журналістам, що спростовував Сарієву, що є представником Фіскальної служби. Він не міг зізнатися, що розвідник, але заперечив свою належність до податкової.

Схожі публікації