Середа, 23 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Новини Конотоп

У Сумській ОВА говорили про загрози в Телеграмі

У Сумській ОВА говорили про загрози в Телеграмі

Про протидію дезінформації та поширення незаконного контенту в українському інформаційному просторі, застереження під час використання усім відомих месенджерів говорили під час брифінгу старший інспектор із особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Артем Бухтіаров та виконуючий обов’язки начальника управління з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сумської обласної державної адміністрації Владислав Свиридов.

Сьогодні месенджер Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу, шкідливого програмного забезпечення і навіть коригування ракетних ударів.

«З метою мінімізації цих ризиків і було прийняте рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо заборони встановлення, використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки й оборони, а також представників підприємств критичної інфраструктури, – зазначив Владислав Свиридов. – Винятком є ті особи, яким згідно з посадовими обов’язками належить використання Telegram у службовій діяльності».

Крім того Владислав Свиридов розповів про рекомендації Національного координаційного центру кібербезпеки РНБО щодо користування Telegram у службовій діяльності.

Зокрема, пропонуються такі заходи безпеки:

1) Двохфакторна авторизація та скасування синхронізації контактів для захисту акаунтів.

2) Обмеження передачі даних: заборона передачі робочих даних під час службової комунікації через Telegram.

3) Заборона встановлення і використання Telegram на службових і особистих комп’ютерах, що використовуються для службової діяльності.

4) Блокування роботи месенджера за допомогою технічних засобів, а також фіксування несанкціонованих спроб підключення до сервісу.

Додатково Владислав Свиридов зазначив, що Національний банк України спільно з Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації постійно проводить ряд кампаній щодо захисту від зламу шахраями сторінок в соціальних мережах і месенджерах. Так, українцям рекомендують завжди створювати надійні паролі (мають містити мінімум 12 символів, комбінацію з великих і малих літер, використовувати цифри, спеціальні знаки та символи). Під час створення паролю рекомендовано не використовувати особисті дати народження, прізвище, ім’я, адресу тощо, а також загальновідомі комбінації паролів.

Артем Бухтіаров додав, що всім жителям Сумщини необхідно звертати увагу на те, що у Telegram-каналі, як до речі, і в інших месенджерах та підозрілих сайтах, може бути ризик потрапити на гачок кіберзлочинців, які діють від імені держави-агресора. Такі злочинці розповсюджують ІПСО, віруси чи збирають інформацію, що в подальшому використовуватиметься проти користувачів Telegram, або проти держави Україна в цілому.

Схожі публікації