Середа, 9 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Війна

WP: Гарріс переконувала Зеленського затвердити “план дій”, якщо його ліквідують чи викрадуть

Віцепрезидентка США Камала Гарріс і президент України Володимир Зеленський перед зустріччю на Мюнхенській конференції з безпеки у Мюнхені, Німеччина, 19 лютого 2022 року. Getty Images/ANDREW HARNIK / POOL / AFP

У новій книзі "Війна" журналіст Боб Вудворд пише, що віцепрезидентка США Камала Гарріс перед вторгненням РФ переконувала президента України Володимира Зеленського затвердити "план дій", на випадок його вбивства чи викрадення.

Американська газета The Washington Post опублікувала уривки із книги.

У книзі під назвою "Війна" Вудворд пише про період, що передував повномасштабному російському вторгненню в Україну. Зокрема, Вудворд стверджує, що під час Мюнхенської конференції з безпеки у лютому 2022 року, напередодні вторгнення РФ, віцепрезидентка Гарріс переконувала Зеленського затвердити певний "план дій", зокрема, який визначав його наступника та забезпечував би стабільність, "якщо вас схоплять або вб’ють".

Наприкінці липня 2024 року, американський журнал Time опублікував статтю, в якій стверджувалося, що тоді ж, напередодні вторгнення, Камала Гарріс не підтримала пропозицію українського президента – запровадити превентивні санкції США проти Росії, що, на думку Зеленського, могло б змусити Путіна передумати.

Тоді ж президент України просив Вашингтон негайно поставити Києву зенітно-ракетні комплекси та інші озброєння, необхідні для відображення російських військ. У статті Time стверджувалося, що американська сторона не погодилася з пропозиціями Зеленського, і вважала, що такі дії змусять Москву ще більше впевнитись у тому, що Україна нібито є "державою-клієнтом США".

У передвиборчій кампанії Камала Гарріс неодноразово критикувала свого опонента, кандидата Республіканської партії Дональда Трампа, який висловлював сумніви щодо доцільності подальшої підтримки України.

Схожі публікації