Війна

Перший пункт “Плану перемоги” стосується запрошення України в НАТО — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський. ОПУ

Першим пунктом "Плану перемоги" є запрошення України в НАТО. Це дозволить забезпечити геополітичну впевненість у Європі та послабити агресію Росії.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті "Україна – Південно-Східна Європа" в Хорватії.

"Україна одна із незалежних держав, кожна така держава має право обирати своє майбутнє. Ми маємо це робити з чітким розумінням, що Україна ніколи більше не буде піддаватися такому тиску Росії. Майбутнє членство України (в НАТО — ред.) стане одним із реальних кроків до такого миру, впевненості в такому мирі", — наголосив президент України.

Зеленський наголосив, що "План перемоги" передбачає посилення України, що може надати запрошення в Альянс.

"У цьому не може бути скепсису від партнерів, якщо вони просто не бояться Російської Федерації. Тому що ми хочемо отримати перший крок — конкретне запрошення в Альянс. Це не є членством в НАТО. Так, краще бути членом НАТО. Безумовно. Але сьогодні ми говоримо про посилення нашої позиції зараз. Не після війни, не за 10 років, не за 30 років. Зараз", — заявив Зеленський.

За його словами, сьогодні деякі країни скептично налаштовані щодо членства України в НАТО під час повномасштабної війни, тому наразі мова йде виключно про "запрошення".

"Дуже хочеться не дипломатичної оцінки, а реальної відповіді (країн — ред.). Якщо вони дійсно хочуть посилити Україну, якщо вони хочуть, щоб ми перемогли в цій війні, якщо вони хочуть, щоб війна ця закінчилась не просто втратою людей, територій, справедливості, санкцій тощо, то тоді вони, я вважаю, підтримують наші пропозиції. Запрошення є частиною цих пропозицій", — наголосив Зеленський.

Що відомо про план перемоги України

Про план перемоги Україні у війні з Росією президент говорив ще наприкінці серпня. 20 вересня Зеленський уточнював, що цей план розрахований на швидкі рішення партнерів з жовтня по грудень 2024 року. Під час візиту до США він представив план обом кандидатам у президенти — Дональду Трампу та Камалі Гарріс, а також Конгресу США, і чинному главі Штатів Джо Байдену.

18 вересня японське інформагентство Kyodo News із посиланням на високопосадовця уряду повідомляло деталі мирного плану. Зазначається, що план перемоги у війні президента України Володимира Зеленського включатиме детальний перелік військових ресурсів, життєво важливих для перемоги над Росією, а також прохання про дозвіл атакувати територію Росії ракетами великої дальності. У плані також наголошуватиметься на необхідності інвестицій для зміцнення вітчизняного оборонного потенціалу.

Ввечері 18 вересня президент Зеленський повідомив, що план перемоги повністю підготовлений, а 20 вересня політик уточнював, що цей план розрахований на швидкі рішення партнерів з жовтня по грудень 2024 року.

Схожі публікації