Середа, 9 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Війна

Генштаб: у вересні зафіксували 250 випадків застосування хімічних боєприпасів проти Сил оборони

Хімічна зброя. Генштаб ЗСУ

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну з боку РФ було зафіксовано 4228 застосувань боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами. У вересні зафіксовано 250 випадків застосування проти Сил оборони хімічних боєприпасів.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ станом на 24 вересня.

Зазначається, що поруч із звичайними засобами вогневого ураження військо РФ застосовує боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, такі як К-51 та РГ-ВО, які є засобами боротьби із заворушеннями та заборонені для використання у якості засобів ведення війни.

"Також є значна частка боєприпасів, що містять небезпечні хімічні сполуки невстановленого типу. За вересень 2024 року підрозділами радіаційної, хімічної, біологічної розвідки Сил підтримки Збройних Сил України зафіксовано 250 таких випадків", — йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу, з початку широкомасштабного вторгнення Росії підрозділами радіаційної, хімічної, біологічної розвідки здійснювалась безпосередня фіксація випадків застосування росіянами небезпечних хімічних речовин на полі бою. З лютого 2023 року застосування росіянами небезпечних хімічних речовин набуло системного характеру.

"24 вересня поточного року зафіксовано 4228 застосувань ворогом боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами", — зазначили у Генштабі.

Цим РФ грубо порушує правила ведення війни, ігнорує норми та зобов'язання щодо Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення, наголосили українські військові.

Раніше France24 опублікувала матеріал про хімічну зброю, яку РФ використовує у війні проти України.

Йдеться про хлорпікрин — сльозогінний та задушливий газ, використання якого заборонено міжнародним правом. Під час Першої світової війни, у 1916 році, росіяни застосували цю речовину першими з учасників протистояння, уже за ними — Франція та Німеччина. Тоді хлорпікрин використовували, щоб змусити ворожих солдатів зняти протигази — пояснив у коментарі France24 Роб Чілкотт, керівник відділу токсикології Університету Гартфордшира. Після на солдатів спрямовували іприт, більш небезпечну хімічну зброю.

Схожі публікації