Війна

У Держдепі США заявили, що поглиблення зв’язків між Іраном і Росією неймовірно дестабілізує світ

Речник Держдепартаменту Метью Міллер, 18 липня 2023 року. AP/Nathan Howard

Речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Вашингтон розцінює посилення співпраці та зміцнення зв'язків між Тегераном і Москвою як значний дестабілізаційний фактор. Це, за його словами, стосується як певних регіонів, так і світу загалом.

Про це він сказав під час брифінгу.

Заява посадовця пролунала у відповідь на запитання журналістів про нещодавній повітряний удар Ірану по Ізраїлю, та чи непокоїть Держдепартамент участь у цій війні "друзів" та союзників Тегерана, а саме Росії та Китаю, з огляду "на їхню співпрацю на іншому фронті, в Україні".

"Звичайно, ми сприймаємо поглиблення зв'язків між Іраном і Росією як щось, що неймовірно дестабілізує регіон", — відповів Міллер.

Він уточнив, що це "неймовірно дестабілізує світ", і додав, що це стосується не тільки Близького Сходу, а "скрізь, де діють Іран і Росія".

Співпраця РФ та Ірану

За оцінками США та ЄС, минулого місяця Іран передав Росії балістичні ракети. Це спричинило початковий набір санкцій з боку США, Німеччини, Франції та Великої Британії. Іран також надав РФ ударні безпілотники та іншу зброю для ведення війни Росії проти України, але передача балістичних ракет свідчить про глибшу участь у конфлікті. Тегеран заперечує відправлення ракет до Росії.

Схожі публікації