Війна

Фігурантів справи про підрив А-50 в Мачулищах засудили від 2,3 до 25 років ув’язнення

А-50У ПКС РФ з бортовим номером RF-93966, ілюстративне фото. Фото: mil.in.ua

Мінський міський суд засудив 12 людей, обвинувачених у справі про підрив російського літака А-50 на аеродромі Мачулищі під Мінськом. Їх позбавили волі на строки від 2 років і 3 місяців до 25 років.

Про це повідомила Генеральна прокуратура Білорусі 4 жовтня, пише DW.

За даними правозахисного центру "Вясна", вироки семи обвинуваченим були винесені заочно.

Десятьом особам було пред'явлено обвинувачення у тероризмі, умисному приведенні в непридатність повітряного транспорту, державній зраді, агентурній діяльності та інших злочинах. Ще двох фігурантів звинуватили у фінансуванні тероризму та участі в екстремістському формуванні. Загалом обвинуваченим інкримінували 11 статей кримінального кодексу.

Головним обвинуваченим на процесі, який проходив з 19 серпня в закритому режимі, був громадянин України Микола Швець. Його заочно засудили до 25 років позбавлення волі: у червні Швець повернувся з ув'язнення на батьківщину, оскільки його обміняли на митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана (у миру — Анатолія Єлецьких), засудженого в Україні на п'ять років.

Інших, згідно з офіційним повідомленням, "співучасників" справи про вибух на аеродромі в Мачулищах засудили на строки від 15 до 25 років позбавлення волі, а "іншим обвинуваченим у справі" призначили від 2 років і 3 місяців до 15 років. Конкретні вироки кожному з фігурантів, окрім Швеця, не були оприлюднені.

Російський військовий літак дальнього радіолокаційного виявлення і управління А-50 був підірваний на військовому аеродромі в Мачулищах під Мінськом 26 лютого 2023 року внаслідок атаки безпілотників. Об'єднання колишніх білоруських силовиків BYPOL тоді заявило, що операцію здійснили білоруські партизани, які встигли покинути країну. Однак незабаром у Білорусі були затримані понад 30 осіб.

Схожі публікації