Четвер, 3 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Війна

Генсек НАТО Рютте заявив, що його пріоритет — просувати підтримку України, щоб Україна перемогла

Президент України Володимир Зеленський і Генсек НАТО Марк Рютте на пресконференції в Києві 3 жовтня 2024 року. ОПУ

Новий Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що зараз Україна, як ніколи раніше, близька до НАТО. За словами Рютте, для нього пріоритет — просувати підтримку України, забезпечуючи, щоб Україна перемогла.

Про це Рютте сказав під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві у четвер, 3 жовтня.

“Як новий генеральний секретар НАТО, для мене пріоритет і привілей просувати вперед цю підтримку, працюючи з вами, забезпечуючи, щоб Україна перемогла. Україна, як ніколи раніше, близька до НАТО, і ми будемо продовжувати йти цим шляхом, поки ви не станете членом нашого Альянсу”, — сказав Рютте.

Відповідаючи на запитання щодо членства України в НАТО, Рютте відзначив, що на останньому саміті НАТО у Вашингтоні в липні цього року союзники домовилися, що український шлях до членства в НАТО є незворотний.

Рютте додав, що зараз є комплексний пакет допомоги, який допомагає Україні впроваджувати реформи, і сьогодні “дуже багато наших людей працює з українцями над цим”.

“Ми створюємо командування НАТО, яке допоможе координувати надання безпекової допомоги, а також підготовку українського персоналу. Ми говорили про і 40 мільярдів євро допомоги України, і, як ви знаєте, багато членів Альянсу підписали двосторонні безпекові угоди з Україною”, — сказав Рютте.

За його словами, це означає, що Україна стає сильнішою день за днем і, як ніколи раніше, готова до вступу до Альянсу.

“І це якраз допомагає побудувати місток для членства України в НАТО. Я думаю, цей день настане, що Україна стане повноправним членом НАТО”, — сказав Генсек Альянсу.

Як додав президент Володимир Зеленський, зараз фокус на тому, щоб Україну запросили в НАТО.

“Україна фокусується на деяких речах, що стосується НАТО. Зараз ми сфокусовані на тому, щоб Україну запросили в НАТО, по-перше. Це дуже важливий крок, це складно досягти. Ми фокусуємося на цьому результаті. Будемо робити все, щоб це отримати”, — розповів Зеленський.

Генеральний секретар НАТО та експрем'єр Нідерландів Марк Рютте 3 жовтня приїхав до Києва та зустрівся із президентом Володимиром Зеленським. Це його перший офіційний візит після вступу на посаду.

1 жовтня Єнс Столтенберг залишив свою посаду Генсека НАТО і передав виконання обов’язків Марку Рютте.

Схожі публікації