Війна

Парламент Румунії схвалив створення морського тренувального центру для українських військових

Парламент Румунії в Бухаресті. Getty Images

Парламент Румунії на спільному пленарному засіданні 1 жовтня підтримав запит президента Клауса Йоханніса про створення на території країни морського тренувального центру для підготовки українських військових.

Про це повідомляє видання Stiripesurse.

Зазначається, що це рішення підтримали 233 депутати, 18 проголосували "проти", ще 25 — утрималися. Зокрема у листі до парламенту Йоганніс вказував, що останні події у війні, яку Росія веде проти України, підкреслили необхідність "інтенсифікації та диверсифікації" підготовки ЗСУ.

"У результаті проведеного аналізу з'ясувалося, що Румунія має можливість зробити свій внесок у Коаліцію морських сил і засобів, розмістивши на своїй території морський навчальний центр, а також підтримати процес підготовки української морської піхоти в межах наявних можливостей", — йдеться у повідомленні.

Як пише видання, запропонований план передбачає, що центр буде діяти протягом двох років, а Румунія може скористатися правом припинити зобов'язання будь-коли під час тренувального процесу або після закінчення встановленого терміну.

Підтримуватимуть роботу центру внески міжнародної спільноти, на початковому етапі фінансування і планування підтримки повністю забезпечуватиме Велика Британія.

Раніше міністри оборони Румунії, Польщі та Литви закликали керівництво НАТО посилити протиповітряну оборону на східних кордонах Альянсу у зв'язку зі зростанням загрози з боку Росії.

Схожі публікації