Війна

Марченко назвав підвищення податків “вимушеним кроком”

Міністр фінансів України Сергій Марченко під час весняних зустрічей Світового банку та МВФ, 12 квітня 2023 року, Вашингтон, США. AP

Міністр фінансів Сергій Марченко назвав підвищення податків "вимушеним кроком". За його словами, це було необхідно для виживання української економіки, адже інші варанти наповнення держбюджету — вичерпані.

Про це глава українського Мінфіну сказав під час тематичної дискусії, що проходила в рамках спільного з EFI Group проєкту LB.ua "Нова країна".

Зокрема розповідаючи про ініціативи відомства щодо підвищення податків, міністр зазначив, що через це Мінфін наштовхнувся на спротив зі сторони бізнесу.

"У нас було досить багато цікавих і непопулярних речей. Своїми пропозиціями ми знайшли собі ворогів, де тільки можна. І кожна з них наштовхувалася на спротив бізнесу, якого це стосувалося. Як, наприклад, з оподаткуванням посилок", — сказав Марченко.

За його словами, команда Мінфіну через це сформувала навколо себе коаліцію підприємців, яка "закидала непогодження".

"Ми проти себе сформували коаліцію. Мені закидають (представники бізнесу — ред.), чому ми це з ними не проговорювали. Але в таких дискусіях, на жаль, істини не народжується. Немає її. Результатів не вийде. Тому що є думки, і кожен залишиться при своїх. А треба приймати рішення. І часу іноді на них немає", — додав він.

Міністр наголосив, що підвищення податків — "вимушений крок" і що уряд розуміє наслідки, розуміє, як це вплине на бізнес, але інші опції наповнення держбюджету — вичерпані.

"З початку війни ми суттєво наростили обсяг внутрішніх запозичень. А зараз ми наблизилися до, скажімо так, граничної межі, за якою будь-які нові запозичення, не створюють нових видатків. Вони просто підживлюють наявну систему. І все, що ми запозичуємо, — це тільки для того, щоб погасити вже зроблені виплати та обслуговувати їх. Тобто це має певний обмежений ефект і певний ліміт", — пояснив Марченко.

Він нагадав, що крім цього Україна має утримувати боргову стійкість, як того вимагає програма Міжнародного валютного фонду.

"Це передбачає у тому числі стабільність боргового ринку запозичень. Тобто можна сказати, що ця опція на цей час досить колосально напружена. Я тут дякую Національному банку, який нам допомагає створювати умови, за яких ринок є привабливим. Але в цілому вона є вичерпною, вона не є нескінченною",— сказав він.

Ще однією опцією, за його словами, є зовнішнє запозичення — кошти, які Україна залучає від партнерів. Цього року це 41,3 млрд доларів США, наступного очікується 38,4 млрд доларів США, але гарантувати їх ніхто не може.

"Це не даність. Ніхто нікому нічого не обіцяє. Я пам'ятаю перший квартал цього року, коли через неритмічне фінансування у нас було лише 10% від необхідного обсягу зовнішньої допомоги. І це той факт, на який теж треба зважати. Ніхто не обіцяє, що нас будуть фінансуати постійно і довго. І те, що в нас зараз є ці опції — це результат певної роботи й розуміння того, що без допомоги Україні буде надзвичайно складно", — сказав він.

Що відомо про закон про підвищення податків

18 липня Кабмін зареєстрував законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу". Серед іншого пропонувалось збільшити ставку військового збору до 5% та зобов'язати ФОПи третьої групи платити 1% збору.

У травні Forbes із посиланням на джерела в Кабміні та Верховній раді, що Міністерство фінансів працює над проєктом закону про підвищення податків. А військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%.

Голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев у березні казав, що Кабмін готує законопроєкт, за допомогою якого хочуть збільшити надходження до бюджету. Один із таких способів — збільшити військовий збір для приватних підприємців (ФОП).

3 вересня, Верховна рада не змогла ухвалити в першому читанні законопроєкт про підвищення податків №11416-д. "За" проголосували 224 народні обранці.

Вже 17 вересня парламент ухвалив законодавчу ініціативу щодо підвищення податків у першому читанні.

Схожі публікації