Війна

Блінкен заявив, що заяви Пекіна про мир в Україні “не збігаються з діями”

Державний секретар США Ентоні Блінкен вітає міністра закордонних справ Китаю Ван Ї перед зустріччю 27 вересня 2024 року в Нью-Йорку. Getty Images/HEATHER KHALIFA

Державний секретар США Ентоні Блінкен підкреслив серйозні занепокоєння США щодо підтримки Китаєм оборонної промислової бази Росії під час переговорів з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї у п’ятницю, 27 вересня, та заявив, що заяви Пекіна про мир в Україні "не збігаються з реальністю".

Про це пише Reuters.

Під час зустрічі з Ван Ї на полях Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку Блінкен також порушив питання про "небезпечні та дестабілізаційні дії" Китаю в Південнокитайському морі та обговорив можливість покращення комунікації між збройними силами США та Китаю.

На пресконференції Блінкен заявив, що він і Ван також обговорили шляхи зупинення потоку наркотиків у Сполучені Штати та ризики, пов'язані зі штучним інтелектом.

Блінкен зазначив, що близько 70% верстатів, які Росія імпортує, і 90% мікроелектроніки надходять з Китаю та Гонконгу, і це суттєво допомагає Москві виробляти ракети, броньовані машини та боєприпаси, необхідні для продовження війни.

"Отже, коли Пекін каже, що, з одного боку, він хоче миру і прагне закінчити конфлікт, а з іншого боку, дозволяє своїм компаніям здійснювати дії, які фактично допомагають Путіну продовжувати агресію, це не узгоджується", — сказав Блінкен.

Блінкен також зазначив, що для досягнення стійкого миру в Україні важливо «тиснути на Іран, Північну Корею та Китай, щоб вони припинили постачати зброю, артилерію, техніку та іншу підтримку Росії».

Минулого тижня заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл заявив, що виклики, які Китай створює для США, перевищують виклики часів Холодної війни.

Схожі публікації