Середа, 25 Вересня, 2024

ВІЙНА

Новини Охтирка

Що потрібно знати про вірусні гепатити?

Що потрібно знати про вірусні гепатити?

 

Вірусний гепатит –  це захворювання печінки запального характеру, як правило вірусного походження. Наразі виявлено п’ять основних вірусів гепатиту — типи A, B, C, D і E.

Кожен із цих типів може мати серйозні наслідки для здоров’я. Зокрема, гепатити В і С призводять до розвитку хронічного захворювання і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки.

Гепатити А і Е передаються фекально-оральним шляхом, тобто під час вживання інфікованої іжі або води. А гепатити В, С, D — через пошкоджену шкіру або слизову під час контакту. Зокрема це може статися під час переливання крові, медичних маніпуляцій, при передачі від матері до дитини, статевим шляхом, під час вживання наркотиків ін’єкційно або інтраназально або ж побутовим шляхом.

Для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо.

Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами. Саме тому важливі профілактичні заходи. До них належить і тестування. Періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом. Передусім варто звертатися до сімейного лікаря, який може провести швидке тестування та у разі позитивного результату направити до вузькопрофільного спеціаліста. До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Оскільки вірусний гепатит D розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В, триразова вакцинація від гепатиту В попереджує і ризик інфікуватися вірусним гепатитом D. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Специфічного лікування вірусних гепатитів А та D поки не існує, але важливо, що вони виліковні.

Лікування вірусного гепатиту В пожиттєве. Людина щодня приймає противірусні лікарські засоби. Вчасний і регулярний прийом медикаментів пригнічує та стримує розвиток вірусу й запобігає розвитку цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми.

Гепатит С лікується зазвичай протягом 12 тижнів. Сучасні препарати є безпечними та ефективними, майже не спричиняють побічних реакцій та мають ефективність близько 90%.

 

 

Схожі публікації