Війна

Путін: “Агресія з боку неядерної держави за участю ядерної оцінюватиметься як спільний напад на РФ”

Очільник Кремля Володимир Путін. Getty Images/VALERY SHARIFULIN

25 вересня під час постійного засідання Ради Безпеки щодо ядерного стримування очільник Кремля Володимир Путін оголосив нові принципи застосування ядерної зброї.

Про це повідомляє пропагандистське російське видання "Риа Новости".

Зокрема очільник Кремля заявив, що ядерна "тріада" залишається найважливішою гарантією безпеки Росії та її громадян. РФ може застосувати ядерну зброю у разі агресії проти Росії та Білорусії.

"Ми залишаємо за собою право застосувати ядерну зброю у разі агресії проти Росії та Білорусії як учасника союзної держави. З президентом Білорусії усі ці питання узгоджені.", — заявив Путін.

Він додав, що агресія з боку неядерної держави за участю ядерної оцінюватиметься як спільний напад цих країн на Росію. І РФ може застосувати ядерну зброю у тому числі у відповідь на удари по Росії "звичайною зброєю".

"Розглянемо можливість (застосування ядерної зброї — ред.) вже при отриманні достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу та перетинання ними нашого державного кордону", — заявив очільник Кремля.

Що відомо про обмеження використання західної зброї по території РФ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю The Economist заявив, що Україна повинна мати право завдавати ударів по території РФ західною зброєю. Його заклик підтримала низка країн: Франція, Польща, Фінляндія, Естонія, Німеччина, Литва, Чехія, Швеція, Велика Британія, Канада, а також Данія та Норвегія. Але проти цього виступили Італія та Бельгія.

Верховний дипломат ЄС Жозеп Боррель 28 травня поінформував, що деякі країни Євросоюзу зняли обмеження на удари ЗСУ своєю зброєю, яку вони постачають Україні.

5 червня стало відомо, що ЗСУ вже використовували американську зброю для ударів по території Росії, після того, як США дозволили це робити.

Схожі публікації