Понеділок, 23 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

Нідерланди передадуть Україні три пускові установки до ЗРК Patriot

ЗРК Patriot в аеропорту Жешув-Ясьонка, 25 березня 2022 року, Польща. AP

Нідерланди планують найближчим часом передати Україні три пускові установки до системи зенітно-ракетного комплексу Patriot для посилення української протиповітряної оборони (ППО).

Про це в інтерв'ю Delfi сказав міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

Він зазначив, що Нідерланди вже поставили Україні радарну систему до ЗРК Patriot.

"Я можу говорити тільки про те, що ми поставили. Ми поставили радарну систему і дуже скоро поставимо три пускові установки. Ми також намагаємося знайти інші елементи, які необхідні для укомплектування системи", – сказав Брекельманс.

Нідерланди разом із партнерами планують передати Україні різні компоненти систем зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Брекельманс наголосив, що кілька країн теж висловлюють бажання допомогти Україні з протиповітряною обороною, але "зіткнулися з деякими проблемами, через що не можуть зібрати цю систему".

"І це залежить від інших країн, чи хочуть вони бути відкритими. Причина, через яку ми не завжди прозорі, полягає в тому, що ми не хочемо інформувати Росію. А якщо я розповім усі оперативні деталі, то ми зробимо Росію мудрішою, ніж вона вже є. І я не думаю, що ми повинні інформувати Росію", – заявив міністр оборони Нідерландів.

Передання систем Patriot для України

23 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна працює над отриманням чотирьох додаткових батарей Patriot від союзників.

Канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина надішле третю батарею Patriot і ще шість надійдуть незабаром з інших країн-членів ЄС.

Відомо, що українські військові 6 травня розпочали навчання на Patriot у Німеччині, після чого їх із системами перенаправлять в Україну. Це буде не раніше кінця червня.

11 червня стало відомо, що Німеччина протягом наступних місяців передасть Україні третю систему протиповітряної оборони Patriot.

Схожі публікації