Неділя, 22 Вересня, 2024

ВІЙНА

Новини Охтирка

🔴 УВАГА ‼️ СКАЗ ‼️

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️

Закликаємо всіх, хто контактував із цим цуценям (див. фото), негайно звернутися по лікарську допомогу: це може врятувати життя.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Сказ є вірусною інфекцією, яка вражає центральну нервову систему ссавців. Він передається людині через інфіковану слину тварини (укус або контакт із слизовими оболонками). Через повітря не передається.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Збудник потрапляє до нервових закінчень і по волокнах нервів піднімається до центральної нервової системи.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Інкубаційний період в середньому становить від 20 до 90 днів, після чого у пацієнта розвивається енцефаломієліт, який у людей завжди призводить до смерті через декілька днів від появи перших симптомів. В окремих випадках інкубаційний період може коливатися від 5 днів до декількох років.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ На жаль, хвороба невиліковна: за оцінками, сказ вбиває 100 000 людей щороку в усьому світі. Однак ефективні заходи захисту існують: це кваліфікована медична допомога і постконтактні щеплення.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Після контакту людини з підозрілою твариною, коли сталося заслинення шкіри чи слизових або укус, рану слід негайно промити спочатку з милом і водою (впродовж 15 хвилин), а потім 70% спиртом, наприклад, дезінфікуючим засобом для рук.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ При зараженні слизової оболонки обслинену чи пошкоджену ділянку промивають достатньою кількістю води протягом 15 хвилин.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Потім – треба негайно звернутися по медичну допомогу.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Для цього можна отримати у свого сімейного лікаря направлення на консультацію лікаря-хірурга й прибути до реєстратури поліклінічного відділення Охтирської ЦРЛ або особисто звернутися до відділення екстреної та невідкладної медичної допомоги (санпропускник лікарні).

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Лікарі організують постконтактну профілактику (вакцина та імуноглобулін), яку треба розпочати якомога раніше, бажано впродовж 24 годин після потенційного інфікування.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Курс профілактики складається з п’яти внутрішньом’язових ін’єкцій: першого дня (нульова доза), на третій, на сьомий, на чотирнадцятий та двадцять восьмий дні.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Вакцинація безкоштовна. І, у разі своєчасного звернення по допомогу, щеплення дає гарантований захист від смертельно небезпечної хвороби.

🔴 УВАГА  ‼️  СКАЗ  ‼️ Наразі з’ясовуємо, скільки людей мали потенційно небезпечний контакт із загиблою твариною, якій діагноз було встановлено 17.09.2024 року Сумською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби.

Схожі публікації