Неділя, 22 Вересня, 2024

ВІЙНА

Новини Охтирка

ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО СКАЗ

ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО СКАЗ

До уваги мешканців м. Охтирка!

В Охтирці зареєстрований випадок сказу у безпритульного цуценяти. Хворе цуценя вільно гуляло в мкр. Дачний та нападало на людей і домашніх тварин. 16 вересня цуценя померло.

Є постраждалі серед мешканців мкр. Дачний. Люди, які мали контакт чи були покусані, відразу звернулися за медичною допомогою.

Фахівці Охтирського районного відділу ДУ «Сумський ОЦКПХ» разом з ветеринарною службою розпочали роботу спрямовану на локалізацію та ліквідацію осередку сказу.

З початку року це вже 5 випадок сказу серед тварин в Охтирському районі. Майже 5 років випадки сказу не реєструвались, попередні 2 випадки сказу були зареєстровані в 2019 році.

Небезпека поширення сказу для нашого району існувала завжди. Але під час військових дій впливати на розповсюдження сказу в дикій природі стало зовсім неможливо. Тому через безпритульних та домашніх тварин сказ наблизився до людей. Проте ситуація не є фатальною. Якщо ми зможемо захистити від захворювання собак та котів, ризик  сказу для людини суттєво зменшиться. Тому варто постійно вакцинувати проти сказу свої домашніх улюбленців. А громада, незважаючи на всі складнощі теперішнього часу, має потурбуватися аби в населеному пункті не було безпритульних тварин. Це – відповідальність кожного мешканця.

Як підтверджують діагноз на сказ

Діагноз встановлюється на основі комплексних епізоотичних даних і клінічних ознак, які підтверджують лише лабораторними дослідженнями й лише після смерті тварини, оскільки відбирається патологічний матеріал з головного мозку та проводиться мікроскопія відбитків.

Що таке сказ

Сказ — це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням нервової системи, має три стадії розвитку: початкова, збуджена та паралітична. Передається шляхом укусів та ослинення. Остання паралітична стадія хвороби загрожує життю людини, оскільки йде глибоке ураження нервової системи, лікування в цьому випадку неможливе і лише симптоматичне.

Симптоми сказу у тварини

Інфікована тварина змінює радикально свою модель поведінки. Якщо тварина дика — нетиповою є поява її в населених пунктах, оскільки здорова тварина зазвичай там не з’являється. Домашня тваринка може відмовитись від корму, має активне слиновиділення та агресію. Але може бути й нетипова поведінка для сказу, яку не одразу можуть помітити навіть лікарі. Згідно з чинною інструкцією, лікувати тварин зі сказом заборонено. Для тварини єдина профілактика від сказу — щорічне щеплення.

Симптоми сказу у людини

Сказ у людини має симптоматику поколювання в зоні укусу, підвищену температуру тіла. Чим довше живе інфекція, тим більше з’являється страх світла, неконтрольована поведінка, швидко міняється настрій. Згодом після глибокого ураження нервової системи з’являється енцефаліт, що і призводить до смерті людини. Інкубаційний період вірусу складає від одного до трьох місяців та навіть до року. В середньому може бути також і з семи до 14 днів.

Загрозою може бути навіть найменша подряпина, тому при можливості проводиться щеплення або за хворою твариною наглядають протягом десяти днів. Вірус потрапляє в нервові закінчення та протягом інкубаційного періоду досягає головного мозку й викликає його запалення. Щеплення є ситуативним і його проводять лише в разі укусу чи подряпин. Щороку вакцинуватися в цілях профілактики не потрібно.

Скільки триває лікування людини зі сказом

Для попередження сказу вводиться шість доз вакцини. Остання шоста доза вводиться через три місяці після звернення до лікарні. У випадку з тяжкою стадією захворювання сказом, перебування хворого в лікарні може тривати від кількох годин до десяти днів, залежно від індивідуальних чинників, кількості вірусу та наявності інших хвороб.

Що потрібно робити людині, у якої укус від тварини

У цілях профілактики, подряпину та укус варто промити милом (бажано, господарчим), оскільки вірус концентрується в жировій тканині, яку мило може розчинити.

Експериментально доведено, що кількість вірусу при промивці рани милом зменшується вдвічі, якщо провести процедуру якнайшвидше. Людина з подряпиною чи укусом, якій призначають щеплення від сказу, перебуває в стаціонарі.

У випадку ран тяжкого ступеня може бути й хірургічне втручання. Після курсу щеплень, людина отримує довідку, що підтверджує захист від зараження протягом року, у разі повторного інциденту.

Будьте обережні при контакті з тваринами та бережіть своє здоров’я!

 

Схожі публікації