П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

Україна та Швеція обговорили можливості підготовки українських пілотів

Українська та шведська делегації під час зустрічі у Стокгольмі, Швеція. Міноборони

Представники українського Міноборони обговорили зі своїми шведськими колегами можливості підготовки українських бойових пілотів. Крім цього були обговорені питання розробки нових оборонних політик, доктрин та впровадження інноваційних рішень.

Про це йдеться у повідомленні українського оборонного відомства.

Зазначається, що про це йшлося на зустрічах заступника міністра оборони України з європейської інтеграції Олександра Балануци з представниками керівництва Міноборони оборони Швеції, а також дослідницьких і навчальних установ.

Зокрема українська делегація зустрілась у Стокгольмі з представниками Центру моделювання бойових дій Повітряних сил Швеції, де детально ознайомилася з процесом підготовки шведських пілотів на авіаційних симуляторах.

Українська сторона висловила зацікавленість у підготовці пілотів Повітряних сил ЗСУ та інших фахівців у Швеції.

Також сторони обговорили стан передачі Україні літаків повітряної розвідки та контролю ACS 890, їх інтеграцію в українську систему ППО, а також питання взаємодії з наявною бойовою авіацією України.

Перші F-16 в Україні

31 липня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомив у соцмережі Х, що Україна вже отримала винищувачі F-16 в рамках міжнародної допомоги від союзників по НАТО.

Перед тим про перші постачання винищувачів F-16 від союзників по НАТО писало агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела. Українська сторона поки не давала підтверджень, що літаки вже на озброєнні.

Газета The Times із посиланням на свої джерела теж повідомила, що Україна отримала шість винищувачів F-16, це постачання здійснили Нідерланди. За інформацією видання, невдовзі Київ отримає нову партію винищувачів, цього разу від Данії. Раніше газета The Daily Telegraph, також посилаючись на джерела, інформувала, що винищувачі задіювали як ППО.

За даними видання The Economist, перші десять винищувачів F-16 прибули в Україну в останній день липня — через рік після того, як адміністрація президента США Джо Байдена дала “зелене світло” своїм європейським союзникам на їх відправку. Загалом, за даними видання, йдеться про 79 літаків. The Economist пише, що до кінця 2024 року Україна має отримати 20 винищувачів американського виробництва. Решта, обіцяні коаліцією F-16 на чолі з Данією та Нідерландами, прибуватимуть партіями протягом 2025 року.

Схожі публікації