П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

Оборонний кластер Brave1: Федоров розповів, скільки розробок відповідають стандартам НАТО

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Суспільне Новини/Олександр Магула

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров поінформував, що наразі 200 розробок від учасників оборонного кластера Brave1 відповідають стандартам Північноатлантичного альянсу.

Про це посадовець написав у Telegram.

За його словами, серед таких розробок:

  • понад 110 безпілотників;
  • більш як 30 наземних роботизованих комплексів;
  • понад 30 засобів радіоелектронної боротьби;
  • засоби зв’язку, транспорт та інші технологічні оборонні рішення.

Він наголосив, що ЗСУ вже закуповують та активно використовують значну частину з подібних кодифікованих зразків.

"Кодифіковані розробки держава може контрактувати та постачати на фронт. Завдяки кодифікації різні країни використовують однакові назви й коди для військової техніки та запчастин. Такі розробки містяться в одному реєстрі, це допомагає аналізувати потреби Сил оборони та інтегрує українські оборонні інновації в євроатлантичний простір", — розповів міністр. Федоров додав, що Brave1 допомагає учасникам кластера успішно дійти до етапу кодифікації, залучити інвестиції, отримати грантову підтримку й випробувати розробку на полігоні, щоб рішення було максимально якісним та готовим до використання військовими.

Кластер Brave1

26 квітня 2023 року в Україні запустили Defence Tech кластер Brave1. Він став єдиною платформою для співпраці розробників військових технологій з компаніями, державою та армією. Платформа дозволить збільшити виробництво зброї та техніки.

30 липня 2024 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що оборонний кластер Brave1 налічує понад дві тисячі розробок, а компанії, які займаються діяльністю у цьому напрямку отримали грантів на майже 5 мільйонів доларів. Також у цьому році стартує новий напрямок, який пов'язаний з ракетами.

Схожі публікації