Війна

Україна зупинила контрнаступ росіян на Курщині — представник комендатури ЗСУ

Українські військовослужбовці їдуть на танку поблизу російсько-українського кордону в Сумській області, 15 серпня 2024. AP/Evgeniy Maloletka

Україна зупинила просування військових Російської Федерації (РФ) у Курській області.

Про це у коментарі AFP повідомив представник комендатури Збройних сил України (ЗСУ) Олексій Дмитрашківський.

За його словами, російська армія "намагалася атакувати з флангів, але була зупинена".

Дмитрашківський повідомив, що військові РФ увійшли в один із населених пунктів, почали бої за інший населений пункт, але на цьому їхні контрнаступальні дії закінчились.

"Ситуація стабілізувалася і сьогодні все під нашим контролем, вони не досягли успіху", — додав представник комендатури.

За словами Дмитрашківського, на територіях Курської області, які взяли під контроль українські військові, нині перебувають "кілька тисяч" російських мирних жителів.

"У деяких населених пунктах більше 100 людей, більше 200, більше 500", – сказав військовий.

Бої у Курській області РФ

6 серпня у Росії заявили, що українські війська прорвали кордон, зайшли на територію Курської області та почали там своє просування.

Через добу на це відреагував очільник Кремля Володимир Путін — звинуватив Україну у "провокації". Увечері 8 серпня у Бєлгородській, Брянській та Курській областях оголосили режим контртерористичної операції. 12 серпня Путін скликав нараду щодо ситуації в прикордонних з Україною регіонах та наказав Міноборони РФ, аби російська армія "вибила супротивника" з Курської області.

Аналітики VoxCheck підтверджували правдивість відеороликів з українськими військовими із Суджі й інших міст Курської області, а також взяття полонених росіян та розбиття колони армії РФ у тій області.

На події в Курській області РФ відреагували у США та Європейському Союзі — зауважили, що Україна має право захищатися на свій розсуд. Німеччина не заперечує використання в Курській області переданої ФРН зброї. А Китай сказав, що уважно стежить за ситуацією, й закликав сторони до деескалації.

12 серпня Президент Володимир Зеленський і Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вперше прямо підтвердили наступальну операцію ЗСУ в Курській області РФ. За словами Сирського, під контролем українських військ на 27 серпня 100 населених пунктів, у полон на цьому напрямку взяли 594 військовослужбовців з Росії.

15 серпня стало відомо, що Україна створила військову комендатуру в Курській області РФ, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.

Схожі публікації