Війна

У lifecell розповіли наскільки готові до 10 годин роботи мережі без світла

У lifecell розповіли наскільки готові до 10 годин роботи мережі без світла. УНІАН/Тис Микола

Забезпечити виконання рішення НЦУНаціональний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій, за яким до 1 лютого 2025 року компанії мають так обладнати свої базові станції зв'язку, щоб гарантувати 10 годин роботи мережі без світла, у вказані терміни практично неможливо, повідомили у пресслужбі оператора мобільного зв’язку lifecell. Тому наразі компанія працює, орієнтуючись на реальні терміни та обсяги виконання робіт.

Про це йдеться у коментарі lifecell Суспільному.

Як розповіли у компанії, з кінця 2022 року lifecell активно інвестує в літієві батареї. Наразі замінили 65 тис батарей (12V по 100 а*год). Ці батареї більш витривалі, заряджаються швидше та можуть підтримувати роботу базових станцій близько 4 годин за відсутності стаціонарного живлення та помірного навантаження на мережу.

“lifecell має більше 10 тисяч сайтів по всій країні. Більше половини з них вже обладнані новими батареями”, — зазначили у компанії.

Як пояснили фахівці, тривалість роботи батареї може варіюватися залежно від ряду факторів, зокрема:

  • інтервалів між відключеннями електроенергії, оскільки батареї можуть не встигати повністю зарядитися за короткий проміжок часу;
  • кількості активних абонентів у зоні покриття, підключених до тієї ж базової станції, і того, наскільки інтенсивно ці абоненти використовують мережу (обсяги споживання трафіку, дзвінки).

Також lifecell підключив більше 1700 базових станцій до генераторів.

“Ми використовуємо стаціонарні, мобільні генератори та генератори партнерів. Завдяки такому живленню можна довготривало підтримувати роботу обладнання мобільного оператора після виснаження батарей, проте це не є повним вирішенням проблеми”, — зазначили у компанії.

Окрім того, більшість базових станцій розташовані на дахах, де встановлення генераторів не дозволено. Тому забезпечення постійного безперебійного живлення в умовах довготривалих знеструмлень стає справжнім викликом для мобільних операторів, пояснили представники мобільного оператора.

Коментуючи готовність мережі відповідно до вимог НЦУ станом на зараз, у lifecell розповіли, що робота з нарощування автономності обладнання під час знеструмлень не припиняється вже другий рік поспіль – закуповуються й встановлюються батареї і генератори.

“Більше половини базових станцій вже обладнані батареями, тому більшість наших абонентів має зв’язок під час планових та аварійних знеструмлень. Звісно, якість зв’язку в ці періоди не можна порівнювати зі стандартною ситуацією, коли живлення присутнє. Але це цілком логічно, адже мережі всіх операторів зв’язку планувались і будувались з огляду на стаціонарне живлення, а підтримка мережі на автономних джерелах – це по суті форс-мажорна ситуація”, — зазначили у компанії.

Як пояснили у lifecell, закупівля та встановлення десятків тисяч резервних джерел живлення на тисячі базових станцій в надзвичайно короткі терміни потребує значних додаткових інвестицій. Вже зараз інвестиції компанії у забезпечення інфраструктури базових станцій альтернативними джерелами живлення склали майже 1 млрд грн. І компанія продовжує інвестувати в енергонезалежність та збільшувати відсоток зарезервованої під час блекаутів мережі по всій країні.

У компанії також перелічили найбільші складнощі:

  • для виконання вимог НЦУ потрібно мати можливість постачання електроенергії протягом часу, який необхідний для повного заряджання обладнання резервного живлення. Це вимагає надання дозволів з боку постачальників електроенергії (обленерго) на збільшення потужності електричного струму, що живить базові станції, оскільки збільшення кількості акумуляторів створює подвійне навантаження на енергосистему;
  • нестача персоналу компанії та підрядних організацій, достатнього для обслуговування резервного обладнання. Мережу оператора обслуговує велика кількість підрядних організацій по всій України, співробітників яких мобілізують. Необхідними навичками володіє обмежена кількість спеціалістів, а навчання нових забирає багато часу та ресурсів;
  • неможливість встановлення й обслуговування генераторів на дахах будівель, де розташовано більшість базових станцій, зокрема в містах, оскільки це заборонено відповідними будівельними й санітарними нормами;
  • відсутність на ринку України необхідної кількості акумуляторних батарей та стаціонарних генераторів, необхідність закуповувати їх за кордоном, ускладнена логістика і тривалий час поставок закордонними постачальниками.

Схожі публікації