Війна

Байден попросив Конгрес США продовжити свої повноваження, щоб не втратити $5,8 млрд для України

Президент США Джо Байден виступає в Білому домі у Вашингтоні, США, 1 липня 2024 року. AP/Jacquelyn Martin

Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу Штатів і попросив продовжити термін президентських повноважень на допомогу Україні на 5,8 млрд доларів. Термін використання цих коштів для Києва спливає 30 вересня, наприкінці фінансового року.

Про це повідомляє The Hill із посиланням на лист речника Пентагону Пета Райдера.

"У нас залишилося 5,9 мільярда доларів в межах президентських повноважень для військової допомоги Україні; всі ці кошти, окрім 100 мільйонів доларів, закінчуються наприкінці фінансового року", — зазначив Райдер.

Білий дім продовжить надавати пакети допомоги найближчим часом і працює з Конгресом США над тим, щоб домогтися продовження президентських повноважень після 30 вересня.

Адміністрація президента Штатів використала повноваження, щоб швидко постачати зброю в Україну безпосередньо з запасів Міністерства оборони. Кошти, виділені Конгресом, випливають з оцінок військового обладнання, переданого Україні, і того, скільки ж треба для поповнення власних запасів США.

Така процедура дозволяє Пентагону вивезти стару військову техніку і поповнити запаси новим обладнанням.

Днями AP із посиланням на офіційних осіб США повідомляв, що якщо Конгрес не ухвалить рішення про розширення повноважень Пентагону надсилати зброю зі своїх запасів до Києва, то під загрозою опиняться майже 6 млрд військової допомоги для України.

6 вересня Сполучені Штати оголосили про надання Україні військової допомоги у розмірі 250 мільйонів доларів. Там будуть ракети для протиповітряної оборони, боєприпаси для ракетних систем і артилерії, протитанкове озброєння, бойові машини піхоти "Бредлі" тощо.

Попередній пакет на $125 мільйонів Сполучені Штати надавали 23 серпня. Він включав ракети ППО, антидронове обладнання і протитанкові ракети, боєприпаси і мобільні ракетні комплекси.

Схожі публікації