П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

Кабмін затвердив проєкт держбюджету на 2025 рік: які пріоритети видатків

Прем’єр-міністр міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 13 червня 2024 року. Пресслужба уряду

Кабінет міністрів України сьогодні, 13 вересня затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік. У державі очікуються доходи 2 трлн грн, а видатки планують на рівні 3,6 трлн грн. Пріоритетні рядки бюджету — оборона, соцзахист і підтримка регіонів та бізнесу. Прогнозований курс долара — 45 грн за $1.

Про це інформує прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та урядовий портал. Також проєкт бюджету опублікував у Telegram голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев.

Які суми на яку сферу планують виділити

За словами Шмигаля, видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн грн: буде більше грошей на українську зброю, техніку, дрони. Це 26,3% від прогнозованого ВВП країни.

Наступний пріоритет — фінансування захищених статей бюджету на 419,2 млрд грн, з яких:

  • на пенсії — 237,9 млрд грн;
  • на допомогу малозабезпеченим сім’ям та людям у складних життєвих обставинах — 127,9 млрд грн;
  • на пільги і субсидії — 42,3 млрд грн.

Видатки на охорону здоров'я становитимуть 210,7 млрд грн, включно з програмами медичних гарантій та забезпечення лікарень ліками й медичними виробами проти тяжких захворювань.

На освіту заплановано 169,3 млрд грн, що включає виплату заробітної плати вчителям, гранти на здобуття вищої освіти, забезпечення підручниками та здорове харчування учнів.

  • 9,6 млрд грн закладено в бюджеті на розвиток культури та інформаційного простору;
  • 4 млрд грн — на цифрову трансформацію;
  • 14,0 млрд грн — на підтримку наукових досліджень, зокрема у сфері оборонно-промислового комплексу, енергетики й енергоефективності.

Третя за значимістю — підтримка регіонів та бізнесу. Шмигаль обіцяє допомагати місцевим бюджетам. Уряд заклав у проєкт бюджету кошти на програми пільгового кредитування та гранти для підприємців. Також буде продовжена програма гуманітарного розмінування та програма "єОселя":

  • фінансування Фонду розвитку підприємництва для пільгових кредитів за програмою "5-7-9%" — 18 млрд грн;
  • гранти для бізнесу — 1,4 млрд грн;
  • компенсація регіонам різниці в тарифах комунальних послуг — 12,2 млрд грн;
  • житло для українців через програму "Укрфінжитло" — 9,4 млрд грн;
  • гуманітарне розмінування земель — 1 млрд грн;
  • на зменшення викидів вуглецю та підвищення енергоефективності — 1,75 млрд.

Передбачено додаткову дотацію місцевим бюджетам у 51,2 млрд грн. Ці кошти спрямовуватимуться, зокрема, на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях.

За прогнозами Міністерства економіки, обмінний курс гривні до долара США у середньому становитиме 45 грн за 1 долар.

Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум залишаються на рівні грудня 2024 року.

Дефіцит бюджету і державні запозичення

Прогноз фінансування держбюджету на наступний рік передбачає зниження дефіциту бюджету до 19,4 % внутрішнього валового продукту (ВВП), що, як пишуть в уряді, відповідає показникам узгоджених з міжнародними партнерами.

Державні запозичення загального фонду плануються в обсязі 2237,6 млрд грн. З них внутрішні – 579,2 млрд грн, а зовнішні – 1658,4 млрд грн.

"Наразі ще не весь обсяг зовнішніх запозичень, підтверджений міжнародними партнерами, – що потребує подальшої кропіткої і наполегливої роботи", — підкреслили в Кабміні.

Що передувало

27 серпня Шмигаль заявив, що на наступний, 2025 рік є незакрита потреба в обсязі близько 15 млрд доларів.

13 вересня Комітет Верховної ради України з питань бюджету схвалив до другого читання урядовий законопроєкт №11417 про збільшення видатків на оборону на 500 млрд грн.

29 серпня комітет Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлену версію урядового закону про підвищення податків №11416-д і рекомендував нардепам ухвалити його в першому читанні.

Новину доповнено о 22:18. Додано більше деталей про видатки бюджету, дефіцит, курс долара та прожитковий мінімум.

Схожі публікації