П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Новини Охтирка

Держекоінспекція обстежила озеро Ігнатенкове в Охтирці

Держекоінспекція обстежила озеро Ігнатенкове в Охтирці

Держекоінспекція опрацювала звернення громадянки щодо ймовірного скидання відходів Богодухівського м’ясокомбінату до озера Ігнатенкове в Охтирці, яке було отримане через вебресурс «Екозагроза».

Спеціалісти Інспекції обстежили акваторію озера та прилеглої до нього території. Візуально місць ймовірного скиду не виявлено, у межах прибережної смуги та акваторії озера слідів потрапляння специфічних для м’ясопереробної галузі субстанцій не виявлено. Також як і слідів від руху важкої техніки типу автоцистерн.

В ході обстеження фахівці Інспекції відібрали проби поверхневих вод з озера Ігнатенкове.

За результатами проведених гідрохімічних досліджень встановлено, що якість води у відібраних пробах води відповідає встановленим гранично-допустимим концентраціям для водойм господарсько-побутового використання, за виключенням таких показників (у порівнянні з ГДК):

– Азот амонійний – перевищення в 6,8 разів;

– Сухий залишок – перевищення в 1,2 рази;

– БСК5 – перевищення у 10 разів (біологічне споживання кисню – це кількість розчиненого кисню, виражена у міліграмах, яка необхідна для окислення органічних сполук, які знаходяться в 1 дм3 води в аеробних умовах в результаті біохімічних процесів);

– ХСК – перевищення в 1,8-2,4 рази (хімічне споживання кисню – це кількість еквіваленту кисню (1/2 О), яка потрібна при хімічному окисленні органічних і неорганічних речовин, які містяться у воді, під дією окиснювачів);

– ортофосфати – перевищення в 2,6 разів.

– Також зафіксовано низький вміст розчиненого кисню у воді – менше 2,4 мгО2/дм³, (при нормі не менше 4 мгО2/дм3).

Зростання таких показників, як біологічне споживання кисню та азоту амонійного, як зазначають в Інспекції, свідчать про наявність великої кількості органічних речовин у поверхневій воді, які впливають на рівень розчиненого кисню у водоймі.

Збільшення вмісту органічних речовин може бути наслідком як природних процесів, так і зовнішнього впливу – потрапляння забруднюючих речовин зі зливовими водами або недостатньо очищеними стічними водами. Втім, фактичні концентрації забруднюючих речовин у відібраних пробах води характерні саме для зворотних вод.

Схожі публікації