Війна

Литва надасть Україні 12 тонн боєприпасів до кінця року й обдумує купівлю ППО малої дальності

Президент Литви Ґітанас Науседа зустрівся з президентом Володимиром Зеленським у Києві, 12 вересня 2024 року. Gitanas Nausėda/X

Литва планує поставити Україні 2 тонни 155-мм боєприпасів через систему закупівель Європейського оборонного агентства, а ще 10 тонн — до грудня через чеську ініціативу. Також Вільнюс розглядає можливість купити для України ППО малої дальності.

Про це повідомив президент Литви Ґітанас Науседа під час пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським 12 вересня в Києві, передає кореспондентка Суспільного.

За словами Науседи, підтримка України з боку Литви на сьогодні становить майже 1,5 млрд євро. 647 мільйонів євро з цієї допомоги призначено на військові потреби.

"Наразі ми плануємо через схему Європейської агенції до України поставити 2 тонни 155-міліметрових боєприпасів в Україну через систему закупівель Європейського оборонного агентства, а ще 10 тонн до грудня в межах реалізації чеської ініціативи", — розповів президент Литви.

А ще Ґітанас Науседа сказав, що Вільнюс вивчає можливість придбання зенітно-ракетних комплексів малої дальності для українських систем протиповітряної оборони. Президент сподівається, що протягом 2-3 тижнів буде позитивний результат з цієї ідеї, і "зможемо якнайшвидше передати ці системи українцям".

На пресконференції Науседа нагадав про безпекову угоду з Україною, яку президенти підписали 27 червня 2024 року. Згідно з нею, Литва зобов'язалася щорічно витрачати 0,25% ВВП країни на безпеку і оборону України. Це становить близько 190 мільйонів євро щорічно.

Раніше стало відомо, що уряд Литви виділить 10 мільйонів євро на закупівлю українських ракет-дронів "Паляниця".

А міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас закликав змінити алгоритм місії повітряного патрулювання НАТО в Балтійських країнах після нещодавнього падіння російського військового дрону в Латвії. Він пропонує збивати російські дрони.

Схожі публікації