Війна

Через атаки РФ в Україні вже загинули 575 дітей, 1600 поранені — Костін

Генпрокурор України Андрій Костін виступає на Четвертому саміті перших леді і джентльменів у Києві, 12 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Анна Железняк

За час повномасштабної війни в Україні загинули 575 дітей, ще 1600 — зазнали поранень. З депортації чи тимчасово окупованих територій повернули 931 дитину.

Такі дані озвучили генеральний прокурор України Андрій Костін та уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Вони розповідали про це 12 вересня на Четвертому саміті перших леді та джентльменів у Києві, передає кореспондентка Суспільного. Темою саміту була безпека та освіта дітей і молоді в час війни.

Зокрема, Костін назвав такі цифри:

  • 575 дітей вбито внаслідок бойових дій;
  • 1600 дітей поранено;
  • 3,5 тисячі навчальних закладів зруйновано;
  • 19 540 дітей депортовано до Росії;
  • прокуратура відкрила 4 тисячі кримінальних проваджень проти росіян за злочини щодо українських дітей;
  • виголошено 31 вирок щодо злочинів проти дітей.

Він нагадав, що оголошено підозри двом депутатам російського парламенту.

"Ніхто від часів Другої світової не вдавався до примусової депортації дітей", — зазначив Костін.

Тему примусового вивезення українських дітей до Росії продовжив омбудсмен Дмитро Лубінець. За його словами, дітей не просто викрадають — дітям міняють документи й вимагають, щоб ті визнали себе етнічними росіянами.

Станом на сьогодні в Україну вдалося повернути 388 дітей, які офіційно були визнані депортованими. Загалом повернуто 931 дитину — здебільшого з тимчасово окупованих територій.

Схожі публікації