Новини Охтирка

З початку року на Сумщині 230 жінок отримали онкологічний діагноз жіночих органів

З початку року на Сумщині 230 жінок отримали онкологічний діагноз жіночих органів

10 вересня — Міжнародний день гінекологічного здоров’я. Своєчасне виявлення онкологічних захворювань жіночих органів значно підвищує шанси на успішне лікування.

Про це наголосили в Сумському обласному клінічному онкологічному центрі. За інформацією медзакладу, наразі у них на обліку 1800 жінок з раком шийки матки, з початку року 52 жінкам поставили такий діагноз. Понад 3 тисячі жінок лікуються в онкоцентрі від раку тіла матки, 133 жінки з початку року отримали цей діагноз. Ще понад 1200 жінки стоять на обліку з діагнозом “рак яєчників”, у 2024 році у 45 жінок підтвердили цей діагноз.

Рак шийки матки та яєчників на ранніх стадіях можуть не мати симптомів. Отож, регулярні профілактичні огляди у гінеколога є обов’язковими для виявлення можливих змін, зазначили в онкоцентрі.

Також обов’язковими є щорічні ПАП-тести та обстеження на вірус папіломи людини раз на три роки. Ці аналізи допомагають виявити передракові стани на ранніх етапах та зупинити розвиток захворювання до появи серйозних симптомів.

В медзакладі радять проходити УЗД органів малого таза щорічно незалежно від віку та мамографію. Раннє виявлення змін у молочних залозах або яєчниках дозволяє врятувати життя та зберегти здоров’я.

Корисним є і самообстеження молочних залоз, це допоможе виявити підозрілі утворення. У разі виявлення будь-яких змін, варто не зволікати зі зверненням до лікаря.

У поліклініці Сумського обласного онкологічного центру приймають онкогінекологи, потрапити до них можна за направленням та за попереднім записом через Helsi або реєстратуру: (0542) 700 352, 095 00 88 887.

trybuna.sumy.ua

Схожі публікації