Війна

Понад 100 медпрацівників загинули в Україні з початку вторгнення, а збитки медицини — $7 млрд

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко на конференції United for Justice, Київ, 11 вересня 2024 року. Міністерство охорони здоров’я України

З початку російського вторгнення в лютому 2022 року через російські обстріли загинули понад 100 цивільних медичних працівників. Зазнали руйнувань або знищені 1877 обʼєктів медзакладів і 876 аптечних пунктів, пошкоджено 20% машин "швидкої допомоги".

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) України.

Такі дані озвучив 11 вересня очільник МОЗ Віктор Ляшко під час конференції United for Justice, яка була присвячена численним російським атакам на цивільні об'єкти України.

На захід прийшли представники Європейського Союзу, Міжнародного кримінального суду, Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів, міжнародні юристи, генпрокурори країн Європи та українські урядовці.

За даними МОЗ, на сьогодні 715 медзакладів по всій Україні зазнали пошкоджень чи зруйновані. Якщо говорити не про заклади, а про окремі будівлі, то пошкоджено 1657 обʼєктів медзакладів та ще 220 зруйновані повністю й відновленню не підлягають, уточнює Ляшко. Пошкоджено 876 аптечних пунктів, 67 знищено.

Найбільших пошкоджень зазнали медзаклади на Харківщині, Донеччині, Миколаївщині, Київщині, Чернігівщині, Дніпропетровщині, Херсонщині та Запоріжжі.

"На сьогодні шкода та збитки, завдані Росією українській медичній інфраструктурі, складають щонайменше 7 мільярдів доларів США", — наголосив керівник МОЗ.

Під час конференції навели приклад недавньої атаки РФ на медінфраструктуру України, яка сталася 11 вересня вночі. Росіяни з артилерії обстріляли місто Семенівка, що на прикордонні Чернігівщини. Внаслідок обстрілу пошкоджена міська лікарня.

Ляшко також нагадав про нещодавню загибель 21-річного фельдшера Євгенія Юрка, який помер від поранень, отриманих через атаку на Харків 1 вересня. Він був студентом Харківського національного медичного університету, із серпня 2023 року працював фельдшером екстреної медичної допомоги.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підтвердила 1940 атак на українську медичну систему. На сьогодні це найбільша кількість, яку ВООЗ верифікувала в будь-якій надзвичайній гуманітарній ситуації. Згідно з даними ВООЗ, 42% усіх атак з 2022 року припали на первинну медичну допомогу.

Схожі публікації