Економіка

МВФ знову погіршив прогноз щодо ВВП України

МВФ знову погіршив прогноз щодо ВВП України

Фото: Пресслужба президента України Економіка України у важкому стані через війну

Економічне зростання в Україні сповільниться через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру, вплив війни на ринок праці та рівень очікувань ділової активності.

Зростання економіки України за підсумками 2024 року становитиме 3%, тоді як інфляція прискориться до 9%. Такий прогноз озвучив Міжнародний валютний фонд (МВФ), свідчить пресреліз НБУ, оприлюднений в середу, 11 вересня.

“За прогнозом фонду, у другому півріччі 2024 року економічне зростання в Україні сповільниться через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру, вплив війни на ринок праці та рівень очікувань ділової активності. Прогноз зростання реального ВВП за підсумками 2024 року – на рівні 3%, а інфляції – до 9%”, – йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що розв’язання проблеми дефіциту електроенергії напередодні зими є критично важливим і потребує скоординованих зусиль, зокрема за участю міжнародних партнерів.

“Економічне зростання у 2025 році прогнозується фондом на рівні 2,5-3,5%. Водночас ризики прогнозу є надзвичайно високими”, – йдеться в публікації.

Нагадаємо, що липні МВФ очікував зростання ВВП України у межах від 2,5% до 3,5% за рівня інфляції у 8%. Водночас зростання економіки України у 2025 році за підсумками червневого перегляду програми EFF прогнозувалося на рівні 5,5%.

Раніше Мінекономіки повідомило, що за січень-липень 2024 року зростання ВВП оцінюється на рівні 4%.

Джерело

Схожі публікації