Війна

Британія дозволить Україні бити Storm Shadow по цілях у Росії — джерела Guardian

Storm Shadow у виставковій залі MBDA під час Міжнародного авіакосмічного салону Farnborough International Airshow 2024 у Міжнародному виставковому і конференц-центрі Фарнборо 22 липня 2024 року у Фарнборо, Англія. Getty Images/John Keeble

Велика Британія вирішила дозволити Україні використовувати далекобійні ракети Storm Shadow по військових цілях на території Росії.

Про це повідомляє британське видання The Guardian із посиланням на джерела в британському уряді.

Водночас, за даними анонімних співрозмовників Guardian, не очікується, що про це рішення публічно оголосять у п'ятницю, 13 вересня, під час зустрічі прем'єр-міністра Сполученого Королівства Кіра Стармера та президента США Джо Байдена.

Як додали джерела, 11 вересня не відбувся б спільний візит до Києва держсекретаря США Ентоні Блінкена і глави МЗС Британії Девіда Ламмі, якби не було позитивного рішення щодо Storm Shadow.

Але влада США та Британії вважає, що було б надто провокаційно публічно заявляти в Києві про дозвіл на удари ракетами дальнього радіуса дії. Після дозволу все ще існуватимуть обмеження, "щоб уникнути необдуманих або непотрібних атак", додали в The Guardian.

Під час пресконференції в Україні держсекретар Штатів Ентоні Блінкен сказав, що передасть президенту Джо Байдену ті тези, що почув від української влади стосовно дозволів на удари далекобійною зброєю по російських об'єктах. За його словами, ситуація на полі бою змінюється, і "ми переналаштувалися".

Схожі публікації