Війна

“Путіну на переговорах з Трампом потрібен Донбас” — Самусь про Покровськ, Курську область та дозвіл на удари по РФ

Директор New Geopolitics Research Network, заступник директора українського “Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння” Михайло Самусь під час інтервʼю Суспільному, Київ, 5 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Олександр Брамський

Михайло Самусь — директор New Geopolitics Research Network. Ця платформа об’єднує дослідників, які вивчають питання міжнародної політики. Самусь також — заступник директора українського "Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння". Суспільне зустрілося з ним на тлі проведення Силами оборони операції в Курській області РФ, загострення ситуації на Покровському напрямку та закликів до Вашингтона зняти заборону на удари західною далекобійною зброєю по території Росії. Чому США надають Україні таку обмежену підтримку у боротьбі з Росією? Що може змінити операція в Курській області? Чому росіяни активізувалися в районі Покровська? Михайло Самусь — у проєкті Суспільного "Ремовська Інтерв’ю". Відеоверсію інтерв’ю дивіться за посиланням.

Про удари вглиб РФ

Україна намагається отримати від Вашингтона дозвіл на удари західною далекобійною зброєю по цілях у глибині РФ. Ці заклики активізувалися на тлі нових масованих обстрілів Росії по Україні. Які шанси зрештою отримати дозвіл?

Перш за все треба говорити про адміністрацію Байдена. Саме їхнє рішення вплинуло б і на інших партнерів. Причина у політтехнологічних процесах в США на фоні президентських виборів. Схоже, в штабі Камали Гарріс є розуміння, що будь-яке згадування про Україну недоцільне, бо її опонент — Дональд Трамп, постійно каже: ескалація. Тож в штабі демократів уникають тем, які можуть дати привід знову говорити про потенційну ескалацію між Україною і Росією. Це може вдарити по Гарріс.

Як вони відреагували на Курську операцію? Трамп сказав, що це шлях до Третьої світової війни, бо Україна вторглася в Росію, знов-таки, нібито через Байдена. Демократи операцію не коментують.

Мій висновок: до виборів в США нам не дадуть дозвіл бити по Росії.

Виглядає так, що Україна — заручниця виборів у США. Але і до цього Сполучені Штати боялися ескалації. За яких обставин це може змінитися?

За президента Трампа точно зміниться. Згадаймо, що писав в одній зі своїх публікацій Майк Помпео (колишній держсекретар США — ред): якщо Трампу не вдасться посадити Путіна за стіл переговорів, він надасть Україні все, що можна. Зокрема — ленд-ліз на 500 мільярдів доларів.

Я спілкувався з кількома "трампістами". Дуже цікаві люди. Авантюристи. Багато ідей. Але вони не мають стратегії стосовно України. Вони кажуть: якось вирішимо, зупинимо війну. Але вони не збираються йти на поступки Путіну.

Директор New Geopolitics Research Network, заступник директора українського “Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння” Михайло Самусь під час інтервʼю Суспільному, Київ, 5 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Олександр Брамський

Коли стало відомо, що Байден не буде обиратися на посаду президента, висловлювались надії, що, можливо, перед тим, як піти, він ухвалить якесь епохальне рішення для України.

Я так само вважав. Це було б красиво: на фініші довгої політичної кар'єри створити умови, щоб Україна отримала більше інструментів для перемоги.

Але зараз, думаю, штаб Гарріс більше впливає на політику адміністрації Байдена, ніж власне його офіс. Все підпорядковано передвиборчій кампанії, а не реалізації інтересів Байдена як політичного діяча.

У нас же немає дозволу не тільки на застосування далекобійної зброї — нам досі не передали всю зброю до F-16. В тому числі, в нас немає ракет JASSM. Вони схожі на Storm Shadow і Scalp, які нам британці з французами передали вже понад рік і ми їх використовуємо для радянських літаків. А президент Байден лише розмірковує, чи передавати нам ці ракети.

Україна передала американській стороні список цілей для ударів далекобійною західною зброєю по території Росії. Як ви оцінюєте цей крок?

Коли партнер каже: "я не можу дозволити бити цією зброєю по території Росії", бо "може бути ескалація", тоді Україна бере список цілей і каже: покажи мені, які з них можуть призвести до неї? Наприклад, військові аеродроми — це ескалація, чи ні? Треба послухати, що скаже Вашингтон.

Там список доволі великий — військові частини, склади з боєприпасами, аеродроми, засоби розвідки, ППО, логістичні центри. Нехай викреслять цілі, які, на їхню думку, можуть призвести до ескалації. Але там немає таких цілей.

Чи ви допускаєте варіант, що Україна застосує цю зброю без дозволу Вашингтона?

Думаю, ні. Ми залежимо від Сполучених Штатів — не тільки в військовій сфері, але й в економічній. Якщо починаємо використовувати цю зброю всупереч позиції США, фактично вступаємо в конфлікт з ними. В результаті вони зупиняють допомогу.

Єдине, що можемо — створювати свої інструменти. Але, звісно, без американських дозволів нам буде важко.

45-й президент США Дональд Трамп (ліворуч) і лідер Росії Володимир Путін під час зустрічі в Гельсінкі, Фінляндія, 16 липня 2018 року. AP/Pablo Martinez Monsivais

Що Україна може вразити у РФ українською далекобійною зброєю?

Ми вже б'ємо по НПЗ, по складах з нафтопродуктами. Можемо бити по аеродромах. Ті ж дрони — дуже ефективні. Але у них немає тієї потужності, яку має, наприклад, балістична чи крилата ракета. Як Росія здійснює комплексні удари? Використовує балістичні, аеробалістичні, гіперзвукові ракети, крилаті ракети морського базування, повітряного базування, кілька видів дронів.

Нам теж треба це робити. Територія Росії — величезна. Захистити її системами ППО неможливо. Вона в цьому плані в основному сконцентрована на захисті Москви, Санкт-Петербурга і фронту. Коли Україна розносить удари й б'є несподівано — то по одному флангу, то по іншому, РФ не встигає переміщувати системи ППО.

А як може розвиватися ситуація за президентку Гарріс в питанні надання дозволу на удари далекобійною зброєю по Росії?

Після її перемоги можемо прогнозувати будь-що. Припускаю, у 2025 році — з точки зору допомоги Україні — в Конгресі США будуть складні часи, бо буде хаос. Але водночас політично Гарріс може піти на такий дозвіл. Тому що зміниться ситуація — їй вже не треба буде дивитися, чи є ескалація, чи ні.

Зараз складається враження, що нам не хочуть дозволити проводити наші асиметричні операції до виборів в США.

Схожі публікації