П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Новини Охтирка

ДО УВАГИ ВЛАСНИКІВ НЕВИТРЕБУВАНИХ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК (ПАЇВ)

ДО УВАГИ ВЛАСНИКІВ НЕВИТРЕБУВАНИХ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК (ПАЇВ)

ДО УВАГИ ВЛАСНИКІВ НЕВИТРЕБУВАНИХ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК (ПАЇВ)

на підставі сертифікатів на право на земельну частку (пай)

 

Відділ земельних відносин Охтирської міської ради повідомляє, що Верховна Рада України прийняла ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин», яким продовжила термін оформлення права власності на земельні паї до 2028 року. Це рішення дає власникам більше часу на реєстрацію паїв і дозволяє уникнути переходу таких земельних ділянок у комунальну власність.

Вказаний закон України враховує складні обставини війни, окупацію територій, виїзд людей за кордон, що в свою чергу ускладнює дотримання передбачених строків на оформлення паїв і багато власників паїв не встигають вчасно оформити свої права.

За попереднім законодавством, власники паїв або їхні спадкоємці мали зареєструвати свої права до 1 січня 2025 року. Інакше паї автоматично переходили у власність громади за місцем розташування. Завдяки новому закону власники отримують ще три роки на оформлення земельних паїв до 1 січня 2028 року.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», до 1 січня 2028 року всі власники незатребуваної земельної ділянки (паю) або їхні прямі спадкоємці повинні оформити право власності на земельну ділянку.

Якщо цю вимогу не буде виконано, вважатиметься, що такі власники ділянок автоматично відмовилися від землі.

Після 1 січня 2028 року незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними. Їх передадуть у комунальну власність Охтирської міської територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Проте, якщо власник невитребуваної земельної ділянки або його спадкоємець пропустить строк оформлення земельної ділянки з поважної причини, він може подати позов до суду про визначення додаткового строку для оформлення.

Отже, якщо у Вас наявні сертифікати на земельну частку (пай) і вони ще не замінені на витяг з реєстру речових прав на право власності на земельну ділянку, потрібно терміново вирішити питання щодо отримання у власність земельної ділянки.

Як зареєструвати право власності на земельну частку (пай):

1. Звернутися до Охтирської міської ради із заявою про надання дозволу на розробку документації із землеустрою. До заяви необхідно додати документ, що посвідчує право на земельну частку (пай): копію сертифікату на земельну частку (пай), свідоцтво про право на спадщину або рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) та схему розміщення земельної ділянки (паю);

2. Після отримання позитивного рішення міської ради, необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку проєктної документації із землеустрою, з метою формування земельної ділянки та встановлення її меж в натурі (на місцевості);

3. За результатами розробки вказаної проєктної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру. За результатами реєстрації видається Витяг з Державного земельного кадастру;

4. Після отримання Витягу з Державного земельного кадастру, необхідно звернутися до Охтирської міської ради для затвердження проєктної документації із землеустрою для оформлення земельної ділянки у власність;

5. Із рішенням про затвердження проєктної документації та передачі земельної ділянки у власність, необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримується Витяг про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку.

Що робити якщо сертифікат на пай втрачено?

Якщо сертифікат на право на земельний пай втрачений або загублений, то треба намагатися виготовити його дублікат, для чого слід звернутися до органу, який його видавав (це, як правило, районна державна адміністрація) з відповідною заявою.

Якщо районна адміністрація з тих або інших причин відмовляються, тоді слід звертатися до суду із позовом про визнання права власності на земельну частку (пай).

ВАЖЛИВО !!!

Якщо право на землю (пай) і відповідний сертифікат належить вже померлій особі то таке право необхідно спочатку успадкувати за процедурою визначеною чинним законодавством України.

 

Схожі публікації