Війна

ISW нагадав, що міжнародне гуманітарне право забороняє удари по цивільних

ISW нагадав, що міжнародне гуманітарне право забороняє удари по цивільних

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) нагадали російським окупантам, що міжнародне гуманітарне право забороняє удари по цивільних об’єктах, а також забороняє удари без розбору як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Джерело: ISW

Деталі: Військові аналітики також повідомили, що російські джерела намагалися виправдати атаку, як удари по військових об’єктах.

Але згідно з міжнародним правом навіть удари по військових об’єктах не виправдовують невибіркової супутньої шкоди цивільним особам або цивільним об’єктам.

Нагадаємо, російські війська завдали ударів по цивільній інфраструктурі у Львові та Кривому Розі під час чергового комбінованого ракетно-безпілотного удару в ніч з 3 на 4 вересня. 

Повітряні сили Збройних сил України повідомили, що російські війська запустили дві аеробалістичні ракети Х-47 “Кинжал” з літаків МіГ-31К над Тульською областю; дві крилаті ракети Х-22 зі стратегічних бомбардувальників Ту-22М3 над Чорним морем; шість крилатих ракет Х-101 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95 з повітряного простору Волгоградської області; три крилаті ракети “Іскандер-К” з території окупованого Криму; а також 29 безпілотників “Шахед-136/131” з пускових комплексів в Курській області. 

Українські сили збили чотири ракети Х-101, три ракети “Іскандер-К” і 22 безпілотники “Шахед”; шість інших “Шахедів” не досягли своїх цілей, ймовірно, через придушення українськими засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ), а один “Шахед” залетів у повітряний простір Білорусі. 

Російські ракети влучили в цивільні об’єкти як у Кривому Розі, так і у Львові, поранивши і вбивши мирних жителів. 

Міський голова Кривого Рогу Олександр Вілкул заявив, що в результаті російського удару по Кривому Розі було пошкоджено готель у центрі міста, житлові будинки, чотири навчальні заклади та інші цивільні об’єкти, а також поранено шість осіб. 

Російські ракети також завдали удару по Львову, в результаті чого загинуло семеро цивільних осіб, у тому числі двоє дітей, і було пошкоджено до 188 будівель, у тому числі житлові будинки, об’єкти історичної спадщини, а також школи.

Ключові висновки ISW за 4 серпня:

  • Росія, схоже, покладається на кілька країн, зокрема Індію, Сербію та Китайську Народну Республіку (КНР), у своїх зусиллях уникнути західних санкцій.
  • Російські війська завдали ударів по об’єктах цивільної інфраструктури у Львові та Кривому Розі (Дніпропетровська область) під час чергового середнього комбінованого ракетно-безпілотного удару в ніч з 3 на 4 вересня.
  • Українська влада розслідує ще одне повідомлення про ймовірні військові злочини Росії проти українських солдатів.
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив 4 вересня, що Німеччина надасть Україні 17 додаткових систем протиповітряної оборони IRIS-T до 2026 року.
  • Українські урядовці оголосили про низку відставок і призначень серед високопосадовців 3 і 4 вересня.
  • За повідомленнями, 4 вересня українські війська досягли незначних успіхів у Курській області на тлі триваючих боїв на всьому українському виступі.
  • Російські війська нещодавно просунулися на південний схід від Покровська і на південний захід від Донецька, а українські війська нещодавно відновили позиції на захід від Донецька.
  • Міністерство оборони (МО) Росії продовжує зображати себе як таке, що належним чином виконує свої зобов’язання перед російськими ветеранами війни в Україні.

Схожі публікації