Новини Охтирка

Своєчасна заміна побутових газових лічильників – запорука 100% комерційного обліку газу

Своєчасна заміна побутових газових лічильників – запорука 100% комерційного обліку газу

941 побутовий лічильник газу замінили фахівці Сумської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» з початку 2024 року. До кінця року ця кількість складе 5 238 штук. На заміну індивідуальних лічильників компанія витратить 15 094, 7 млн грн.

Вчасна заміна побутового лічильника газу – запорука коректного приладового обліку. А це в свою чергу – контроль споживання блакитного палива та заощадження важливого для держави енергоресурсу.

Найчастіше прилади обліку газу визнаються непридатними до експлуатації під час проведення періодичної повірки в зв’язку з фізично та морально застарілим станом і потребують заміни через корозію корпусу, зношеність відлікового чи вимірювального механізмів. Це призводить до невідповідності роботи лічильника нормованим метрологічним характеристикам та суттєвим похибкам при вимірюванні обсягів спожитого клієнтами газу.

Усі побутові лічильники газу, встановлені фахівцями Сумської філії «ГАЗМЕРЕЖІ», пройшли оцінку відповідності вимогам «Технічного регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки» (Наказ №163 від 24.02.2016). А також перевірені на працездатність перед введенням в експлуатацію в умовах лабораторії засобів вимірювальної техніки Сумської філії «ГАЗМЕРЕЖІ».

Такі лабораторії на Сумщині працюють в Сумах, Ромнах та Шостці. У середньому один лічильник, перш ніж отримати висновок про працездатність, проходить через 13 фахівців.

Зазвичай за рік Сумська філія «ГАЗМЕРЕЖІ» повіряє приблизно 30 000 лічильників. Майже 10 000 із них визначають непридатними. Такі лічильники утилізують, а споживачам встановлюють тимчасові з обмінного фонду філії.

При цьому:

1) якщо знятий лічильник газу належав Оператору ГРМ, встановлений на його місце лічильник газу з обмінного фонду Оператора ГРМ стає розрахунковим, що оформлюється відповідним актом, та надалі розрахунки зі споживачем здійснюються згідно з його показаннями;

2) якщо лічильник газу, що перебуває у власності побутового споживача, пройшов періодичну повірку, що підтверджується відповідним органом у сфері метрології та метрологічної діяльності, Оператор ГРМ зобов’язаний встановити його замість тимчасово встановленого лічильника газу з обмінного фонду впродовж двох місяців з дати його зняття;

3) якщо лічильник газу, що перебуває у власності побутового споживача, визнаний відповідним органом у сфері метрології та метрологічної діяльності непридатним до подальшої експлуатації, рішення про доцільність його ремонту приймає Оператор ГРМ, ураховуючи технічні та економічні чинники.

Заміна індивідуальних лічильників газу триває, згідно з Планом розвитку газорозподільної системи, затвердженим державним регулятором (НКРЕКП).

Замінюють прилади обліку представники Оператора ГРМ безкоштовно. Про дату виконання робіт Оператор ГРМ інформує завчасно інформаційними оголошеннями на куточках ОСББ чи під’їздах.

У день заміни лічильника споживач має забезпечити вільний доступ до встановленого приладу. Для цього фахівці рекомендують тимчасово прибрати все, що може перешкоджати проведенню монтажних робіт.

Звертаємо увагу: у разі відмови споживача від заміни приладу обліку за кошти Сумської філії «ГАЗМЕРЕЖІ» фахівці Оператора ГРМ складають Акт про порушення, форма якого затверджена Кодексом газорозподільних систем. На підставі такого Акту розподіл газу на об’єкт споживача може бути припинений.

Фахівці Сумської філії «ГАЗМЕРЕЖІ» також мають право вилучити лічильник на експертизу. Уже з початку цього року метрологи виявили ознаки втручання в 30 індивідуальних приладах обліку газу.

Споживач може й сам ініціювати позачергову повірку лічильника. Скажімо, ви робите ремонт і випадково зірвали пломбу на лічильнику чи лічильник раптом припинив рахувати або навмисно рахує більше. Є підозри? У такому разі звертайтеся до найближчого Центру обслуговування клієнтів. Фахівці допоможуть вам скласти заяву та призначать час зустрічі зі спеціалістом.

Випадків позачергової повірки побутових лічильників газу в середньому за місяць у Сумській філії «ГАЗМЕРЕЖІ» – 200.

Загалом, пам’ятайте: коректна робота приладу обліку газу – важлива. І фахівці Сумської філії «ГАЗМЕРЕЖІ» завжди тримають це питання на контролі. Усі спеціалісти Оператора ГРМ мають службові посвідчення встановленого зразка та одягнені в спецодяг із корпоративною символікою. Перевіряйте службові документи осіб, які до вас завітали. Це допоможе відрізнити справжніх фахівців від псевдогазовиків або шахраїв.

Реклама

Схожі публікації