Новини Конотоп

Рух органічних речовин з Сейму поступово сповільнюється

Рух органічних речовин з Сейму поступово сповільнюється

За даними Держводагентства, на сьогодні органічні речовини з Сейму знаходяться на відстані 92 км від впадіння річки Сейм у річку Десна. До міста Чернігів ще 74 км.

За попереднім прогнозом Укргідрометцентру, органічне забруднення мало досягти міста Чернігова 30 серпня – 2 вересня – це 166 км від впадіння річки Сейм в річку Десна. Проте наразі є тенденція щодобового сповільнення руху органічних речовин через їх розбавлення водами річки Десна у декілька разів.

Держводагентство повідомило, що 30 серпня по річці Десна органічні речовини рухались зі швидкістю 26 км/добу, 31 – 22 км/добу, 1 вересня – 18 км/добу. Така тенденція буде зберігатися, відповідно забруднення дістанеться Чернігова орієнтовно 3-5 вересня.

Також, за даними моніторингу, на Сумщині відбувається стабілізація стану річки Сейм від кордону з рф до селища Чаплищі Сумської обл. Там відмічається незначне збільшення розчиненого кисню у воді, зменшення різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору.

У звʼязку з тим, що у воді Сейму відбувається осідання завислих речовин на дно річки – проведення штучної аерації у Сумській області не є можливим, адже це може призвести до повторного забруднення річки. Заходи з оздоровлення річки обовʼязково будуть проведені, після визначення безпечного методу проведення робіт та подолання наслідків надзвичайної події, – зазначають у Держводагенстві.

Фахівці Держводагентства та Держекоінспекції цілодобово аналізують отримані від лабораторій та експертів дані та напрацьовують відповідні заходи.

Схожі публікації