Новини Шостка

95% українських військовополонених зазнали тортур — ООН повідомляє про воєнні злочини росії

Це найгірше, що я бачила за свою 20-річну кар’єру. Тортури є регулярними та поширеними, їх зазнали понад 95% полонених. Це, без жодного сумніву, воєнні злочини, — заявила керівниця Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл в ефірі нідерландського телеканалу Nederlandse Omroep Stichting.

Водночас представниця ООН наголосила, що поводження з російськими військовополоненими в Україні цілковито відмінне й умови утримання відповідають міжнародному гуманітарному праву.

Представники ООН мають повний доступ до російських полонених в Україні та можуть спілкуватися з ними, але позбавлені доступу до українських полонених у росії.
 
Мінреінтеграції здійснює моніторинг дотримання міжнародного гуманітарного права на території України та документування його порушень. Зокрема воєнних злочинів, вчинених щодо українських полонених.

Національне інформаційне бюро при Мінреінтеграції збирає відомості про українців, незаконно утримуваних рф, щоб забезпечити їх визволення, зокрема в межах обмінів.

Міністерство продовжує закликати гуманітарні організації, зокрема Міжнародний Комітет Червоного Хреста, вимагати доступу до українців, утримуваних державою-агресором, і забезпечити виконання росією норм міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, що на Глобальному саміті миру, який проходив у Швейцарії, українська сторона закликала вимагати від рф дотримання міжнародного права у сфері захисту військовополонених та цивільних заручників. Зокрема, йшлося про звільнення всіх хворих та важкопоранених військовополонених, а також цивільних, особливо дітей.

95% українських військовополонених зазнали тортур — ООН повідомляє про воєнні злочини росії

Схожі публікації