Середа, 25 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

“Полон вбиває”: 1 вересня у Києві відбулась щотижнева акція на підтримку полонених “азовців”

Родичі військовополонених вийшли у Києві на традиційну щотижневу акцію “Не мовчи! Полон вбиває”, Київ, 1 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Дар’я Нематіан золбін

Сьогодні, 1 вересня 2024 року, родичі та друзі військовополонених "азовців "вийшли у Києві на традиційну щотижневу акцію "Не мовчи! Полон вбиває". Цього разу мітинг відбувся біля станції метро "Театральна".

Про це з місця події повідомляє кореспондентка Суспільного.

Там зібралось приблизно пів тисячі родичів і друзів бранців. До акції також долучилися й небайдужі громадяни. Люди стояли з плакатами вздовж столичної вулиці ім. Богдана Хмельницького, що межує із центральною — Хрещатиком.

Родичі військовополонених вийшли у Києві на традиційну щотижневу акцію “Не мовчи! Полон вбиває”, Київ, 1 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Дар’я Нематіан золбін

Учасники акції, їдучи на автівках вулицею, сигналили й закликали тиснути на клаксони усіх пересічних автомобілістів на підтримку мітингу.

Родичі військовополонених вийшли у Києві на традиційну щотижневу акцію “Не мовчи! Полон вбиває”, Київ, 1 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Дар’я Нематіан золбін

Серед присутніх на заході була жінка, на ім'я Ольга, разом із сином Матвієм: її чоловік вже третій рік перебуває у російському полоні, навіть жодного разу не бачив власну дитину.

Ольга та її син Матвій під час щотижневої акції “Не мовчи! Полон вбиває”, Київ,1 вересня, 2024 року. Суспільне Новини/Дар’я Нематіан золбін

Ольга пояснила, що її чоловік, оборонець Маріуполя навіть не бачив свого сина, адже на той час жінка була ще вагітною.

"Я виїжджала з Маріуполя вагітною. Чоловік ще не бачив Матвійка. Він перебуває у полоні. Вийшов з "Азовсталі", обороняв Маріуполь. Не зможу порахувати яка це акція, бо ми намагаємося ходити якомога частіше. Намагаємося ходити за можливості. Матвій дуже чекає батька, бо ще жодного разу не бачив його. Звістки є від людей, які виходять з полону. Від нього самого (йдеться про чоловіка — ред.) я нічого не чула. З останнього обміну є звістка від нього, що він живий і що він є. Це головне", — розповіла Ольга.

Небайдужа до родичів полонених "азовців" дівчина, на ім'я Ганна, розповіла, що долучається до таких мітингів щонайменше останні пів року. При цьому в неї немає рідних, які потрапили до російського полону.

Ганна під час щотижневої акції “Не мовчи! Полон вбиває”, Київ,1 вересня, 2024 року. Суспільне Новини/Дар’я Нематіан золбін

"Але у моїх друзів є рідні, які у полоні. І я відчуваю це (долучення до акції — ред.) своїм обов'язком. Просто говорити, нагадувати про це. Ми розуміємо, що полон — це повільна смерть, і я не уявляю, що відчувають рідні полонених. Бо ти можеш навіть розуміти, що людина жива, але в якому вона стані й чи взагалі вона буде жива, тому що росіяни повільно вбивають і катують наших полонених", — висловилась Ганна щодо своєї поиції.

24 серпня Україна за сприяння Об’єднаних Арабських Еміратів провела обмін військовополоненими з російською стороною. Додому повернулися 115 українських військових. Це вже 55-й обмін між Україною та РФ від початку повномасштабної війни. У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими зазначали, що всі з тих кого вдалося повернути в Україну — є військовослужбовцями строкової служби.

Командир бригади НГУ "Азов" Денис Прокопенко на псевдо "Редис" заявив, що у цьому обміні полоненими вкотре не було жодного з 900 спецпризначенців "Азову".

Схожі публікації