П’ятниця, 27 Вересня, 2024

ВІЙНА

Новини Шостка

Освітній процес на Сумщині: у якому форматі розпочнуть навчання з 1 вересня? + Відео

Освітній процес на Сумщині: у якому форматі розпочнуть навчання з 1 вересня? + Відео

Про організацію навчального процесу у школах, дошкільних та вищих навчальних закладах області під час брифінгу в офіційному медіацентрі Сумської ОВА розповіла директорка обласного Департаменту освіти і науки Вікторія Гробова.

За словами Вікторії Гробової, цьогоріч новий навчальний рік на Сумщині стартує 2 вересня, триватиме він до 30 червня. Для закладів освіти області буде доступно три форми навчання – дистанційна, очна або змішана. Однак головною умовою для навчання за партами є наявність у закладі протирадіаційного укриття.

«Забезпечення освіти у офлайн-форматі сьогодні – пріоритетне завдання як на державному, так і на обласному рівнях. В той же час, маємо враховувати безпекову ситуацію в нашій області. Попередньо були проведені обговорення із представниками громад, ми почули думку військових, фахівців правоохоронних органів, ДСНС і, враховуючи кількість обстрілів та повітряних тривог, Радою оборони прийнято рішення, що освітній процес за очною та змішаною формою навчання у закладах освіти на Сумщині можливий лише за наявності протирадіаційного укриття, яке має відповідний акт готовності», – зазначила Вікторія Гробова.

Решта закладів розпочнуть новий навчальний рік у дистанційному форматі. Разом з тим, рішення про форму навчання може бути оперативно змінено, залежно від безпекової ситуації в області, пояснила посадовець.

«У школах, які зможуть працювати за очною або змішаною формою навчання, ми пропонуємо створити і окремі класи на паралелі, якщо батьки бажають, аби їх діти здобували освіту дистанційно. До цих класів можуть долучитись і школярі, які виїхали і проживають в інших областях», – додала Вікторія Гробова.

Окрім цього діти, які нині проживають за кордоном і навчаються у закордонних школах, можуть дистанційно долучатись до опанування українознавчого компоненту: українська мова, література, історія України, правознавство, захист України. Відповідну ініціативу Міністерство освіти і науки України започаткувало у минулому році. Такі дистанційні класи на сьогодні діють у 5-ти школах Сумщини.

«Наше завдання – забезпечити дітям якісну освіту і безпечні умови. Міністерство освіти також розуміє, що здоров’я і безпека учнів – на першому місці. Тому робимо акцент на індивідуальній формі роботи, нині на Сумщині створено понад 40 цифрових освітніх центрів, які запрацювали завдяки співпраці з ЮНІСЕФ і спрямовані на надолуження освітніх втрат. Педагоги, які залучені до цього проєкту, будуть допомагати нашим дітям покращити знання з певних предметів, це дасть школярам можливість отримати повноцінні і якісні знання», – резюмувала Вікторія Гробова.

Схожі публікації