П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

Країни ЄС підготували 60 тисяч українських військових, ця кількість зросте

Секретар міноборони Німеччини Томас Гітшлер. Getty Images/Lars Klemmer/picture alliance

Секретар міноборони Німеччини Томас Гітшлер повідомив, що Європейський Союз "вже завтра" вийде на число 60 тисяч — таку кількість військовослужбовців України підготували та навчили в країнах ЄС.

Про це він сказав на зустрічі міністрів оборони ЄС 30 серпня.

"Уже завтра ми вийдемо на число 60 тисяч. Таку кількість військових ми навчили у рамках ЄС. Вони повернуться в Україну після навчань. А Німеччина до кінця ж цього року навчить 10 тисяч солдатів з України", — говорив Гітшлер.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель на зустрічі міністрів додав, що Євросоюз збільшить цей показник.

"Але на скільки — ми скажемо вам уже після зустрічі. Ми обговоримо можливість відкриття координаційного центру в Києві, щоб посилити нашу координацію з українськими збройними силами, але поки що немає повної згоди на тренування українських солдатів на українській землі з європейськими інструкторами", — зазначив Боррель.

Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками зустрічі з очільниками МЗС країн Євросоюзу в Брюсселі заявив, що ЄС пришвидшить надання для України зброї та обладнання для енергосистеми.

Кулеба 29 серпня також провів переговори із главою дипломатії Європейського Союзу Жозепом Боррелем. Обговорювали кроки України до членства в ЄС, другий Саміт миру, тиск на Росію та військову підтримку України та необхідність зняття обмежень на використання зброї проти військових об'єктів РФ.

Боррель вважає, що зброя, надана західними партнерами Україні, має використовуватися в повному обсязі, зокрема й для ударів углиб Росії.

Схожі публікації