Війна

Із Буркіна-Фасо виходять бійці російського ПВК “Ведмідь”. Їх перекидають на Курськ — Le Monde

Пункт пропуску на кордоні з Росією біля російського кордону в Сумській області. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Близько сотні бійців російської приватної військової компанії "Ведмідь" виходять з африканської країни Буркіна-Фасо, де підтримували правління військових. "Ведмеді" вирушають на підмогу в Курській області РФ, де триває наступ України.

Про це французькому виданню Le Monde повідомив командир бригади "Ведмідь" із позивним "Джедай" Віктор Єрмолаєв.

"Ведмеді" прибули до Буркіна-Фасо в травні цього року, аби підтримати військову хунту капітана Ібрагіма Траоре, який зараз править в африканській країні.

Як ідеться в матеріалі Le Monde, цей підрозділ налічує близько сотні людей, з тих усіх 200-300 російських військових, які зараз служать у Буркіна-Фасо.

Причина їхнього від'їзду — опір Росії проти наступу Сил оборони України в Курській області. Проте, за даними джерела Заходу, вихід ПВІК "Ведмідь" з Буркіна-Фасо також може бути пов'язаний з проблемами з зарплатою деяким солдатам, через що наростає невдоволення. Керівник підрозділу спростував це:

"Коли ворог приходить на російську територію, всі російські солдати забувають про внутрішні проблеми і об'єднуються проти спільного ворога", — сказав у коментарі французьким журналістам командир Єрмолаєв.

Через п'ять днів після розмови Єрмолаєва з Le Monde у Telegram-каналі його підрозділу з'явилося повідомлення про те, що "у зв'язку з останніми подіями бригада повертається до Криму". Село Перевальне в Сімферопольському районі тимчасово окупованого українського Криму — місце, де базувалися найманці "Ведмедя".

Як пише російське видання "Важные истории", добровольча 81 бригада "Ведмеді" заснована 2023 року в Криму під протекцією місцевої окупаційної влади і під командуванням людини з позивним "Джедай" (імовірно, це і є Віктор Єрмолаєв — ред.). Вірогідно, "Ведмеді" входять до складу до ПВК "Редут", яку контролює Міноборони РФ.

Схожі публікації