Субота, 21 Вересня, 2024
Війна

Очільник “Укренерго” Кудрицький заявив, що ця зима для України не буде “легкою прогулянкою”

Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький під час інтерв’ю із Суспільним, 11 липня 2024 року. Суспільне Новини

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький вважає песимістичним сценарій можливої "катастрофи", пов'язаної з відсутністю електроенергії взимку в Україні. Водночас він визнає, що майбутній опалювальний сезон буде не легким.

Про це він розповів в інтерв'ю BBC Україна.

"У нас величезний досвід, його немає ні в кого більше. Тому катастрофи, я впевнений, ми не допустимо. Ми набагато краще готові до зими 2024-2025 років з погляду транспортної мережі "Укренерго", ніж у 2022-2023 роках", — сказав Кудрицький.

Водночас очільник "Укренерго" зауважив, що ця зима для України не мине без складнощів.

"Можуть бути складнощі. Про це треба теж чесно говорити. Легкої прогулянки наступної зими точно не буде", — сказав він.

За його словами, все буде залежати від погодних умов та обсягів імпортованої електроенергії.

"Взимку можливі періоди якщо буде дуже холодно і буде високе споживання, то буде надзвичайно важко забезпечити існуючим набором електростанцій та імпортом (електрики — ред.). А можуть бути періоди, коли +2 градуси, і може не бути взагалі проблем. Тобто це все сильно залежить від обсягів імпорту і погоди. І тому якщо мені хтось скаже, яка буде температура і скільки електростанцій пошкодять, я вам більш-менш точно скажу, що буде зі світлом"

Крім цього Кудрицький зазначив, що всі 9 ГВт енергопотужностей, які були втрачені внаслідок російських ракетних атак повністю відновити до зими — неможливо.

"Тобто ми будемо все одно оперувати певним зниженим обсягом генерації, порівняно з ситуацією, наприклад, лютого 2024 року", — пояснив він.

На початку липня цього року Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінив збитки української енергетики через російські обстріли у 56,5 мільярдів доларів.

Ще раніше у ДТЕК повідомляли, що Росія з початку повномасштабного вторгнення атакувала теплоелектростанції компанії понад 180 разів, через що було втрачено 90% потужностей.

Схожі публікації