П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Новини Охтирка

Їх слава сяє над Україною

Їх слава сяє над Україною

В Охтирській публічній бібліотеці Охтирської міської ради до Дня вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України представлено історичний екскурс «Їх слава сяє над Україною».

29 серпня – це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності.

Їх слава сяє над Україною Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.

Їх слава сяє над Україною На виставці представлено видання, які розкривають імена та розповіді про жителів і уродженців Сумської області, які брали участь у боротьбі за свободу та незалежність України на полях неоголошеної на той час війни у 2014-2018 роках. Більшість цих імен назавжди залишилися в наших думках та серцях.

Іловайськ… Слово, яке викликає тільки сумні думки та спогади. Назва, що стала однією зі страшних сторінок неоголошеної війни. Книга з однойменною назвою – це книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдатів і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході неоголошеної війни на сході країни та сторінкою жорстокості і цинізму військ загарбників. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми. Автор почув історії близько сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях.

Їх слава сяє над Україною Ще одна трагічна сторінка неоголошеної війни – Савур-Могила. Це незвичайне місце. А книга «Савур-Могила» не стільки про місця, скільки про людей і серпневі події 2014 року. Як промінь ліхтарика, кинутий у темряву, авторська свідомість вихопила обличчя, дії та враження. І, пропустивши крізь призму власного досвіду і світогляду, перетворила на текст. Багато суб’єктивного, мало пафосу, напевно, є неточності, пов’язані з особистим сприйняттям подій і властивостями пам’яті. Але це спроба передати все саме так, як запам’яталось. Спершу автори писали тексти для себе, щоб зрозуміти, щоб не забути, щоб перетворити отриманий досвід. Бо існують речі, які не можна довго тримати в собі. Спека, втома, обличчя побратимів. Розуміння того, що завтра може не настати. Пил і піт. Це і є війна. Вона завжди поруч.

Їх слава сяє над Україною Оборона Донецького аеропорту – ще одна трагічна сторінка. Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в «Аду», як його назвали оборонці летовища, – це свідчення кіборгів, розповіді волонтерів та журналістів, коментарі військових експертів та аналітиків з України, США та Канади, а також представників Генерального штабу Збройних сил України і Головнокомандувача ЗСУ. Читайте у книзі про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те, що і чому захищали в терміналах ДАП українські бійці. Аналізуйте і робіть неупереджені висновки!

Їх слава сяє над Україною Повномасштабне вторгнення Росії 24 лютого 2022-го відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та, на жаль, втрат.

Їх слава сяє над Україною «Місяць війни» – документальна хроніка повномасштабного вторгнення росії в Україну нагадує читачу про трагічні і героїчні події першого місяця війни. Хронологічно впорядковано публікації щоденних новин, повідомлення з офіційних джерел, промови та звернення Президента України. Ця книга – нагадування світовому суспільству про те, що російсько-українська війна триває, а українці зі зброєю в руках захищають благополуччя Європи.

Їх слава сяє над Україною «Лютий лютий 2022» – свідчення про перші дні вторгнення росії на терени України. Перші дні війни були дуже емоційними і страшними. Коли не знаєш, що робити, не встигаєш за новинами… А ще через ці новини не можеш нічого робити. У книзі розміщено розповіді про різні міста України, що першими зустріли жорстокий напад загарбника-сусіда: Харків та Волноваха, Гостомель і Буча, Охтирка і Чернігів та інші.

Їх слава сяє над Україною Книга «Форпост Охтирка» – мозаїка історій про оборону міста. Про тих, хто захищав, допомагав, рятував. Та про тих, чиє життя відібрали російські окупанти протягом кінця лютого-березня 2022 року.

Їх слава сяє над Україною Це не вичерпний перелік літератури, яка представлена на виставці. Більш детально запрошуємо ознайомитися, завітавши до бібліотеки.

Їх слава сяє над Україною Ці роки, поки триває війна до перемоги, ми не можемо ані знати точну кількість загиблих, ані назвати всіх поіменно, ані розповісти всі історії. Але ми впевнені, що українське суспільство докладе всіх зусиль, щоб наші загиблі герої були в нашій пам’яті не абстрактною цифрою. Щоб вони отримали максимальну шану, якої тільки заслуговують ті, хто віддав життя за свою країну. Щоб наша пам’ять про них була живою.

Їх слава сяє над Україною Вічна пам’ять і слава Героям України! Пам’ятаємо і будемо пам’ятати завжди.

Схожі публікації