Новини Шостка

Професійний підбір кадрів: що шукати у кандидатах на ІТ-посади

Професійний підбір кадрів: що шукати у кандидатах на ІТ-посади

Набір та утримання талановитих співробітників потребує чимало зусиль. Потрібно знайти фахівців не тільки з високим рівнем професіоналізму та компетенцій, а й з достатнім рівнем софт-скіллів й вільним володінням англійської мови. Тільки у такому випадку можливе створення ефективної команди, особливо міжнародної.

Фахівці рекрутингової агенції Golden Staff розповіли про важливі критерії, на які варто звернути увагу при підборі кандидатів на ІТ-посади.

На що звернути увагу

Професійний підбір кадрів включає в себе декілька етапів і перш ніж приступити до співбесід потрібно провести чималу підготовку, скласти аналіз вакансій, сформувати карту пошуку, визначити портрет кандидата і т.д.

Окрім необхідних технічних навичок часто у менеджерів є побажання щодо особистісних характеристик або професіонального досвіду кандидата, що також потрібно враховувати.

Наприклад, можуть надавати перевагу кандидатам, які працювали на аутсорсі, а не в стартапах, або тим, які не працювали в індустрії гемблінгу. Таких кандидатів відбирають ще на етапі резюме, але і під час співбесіди можна звернути на це увагу.

Під час співбесіди потрібно також врахувати одразу декілька речей.

Відповідність кандидата вимогам посади

Перше, на що варто звернути увагу — це технічні навички кандидата. Професіонали у сфері ІТ повинні мати глибокі знання та досвід роботи з необхідними інструментами та технологіями. Важливо не лише розуміти, які мови програмування кандидат використовує (наприклад, Java, Python, C#), а й звертати увагу на версії цих мов та їх адаптацію під різні середовища розробки — десктопні, мобільні або веб-програми.

Прозорість та чесність кандидата

Важливим критерієм є чесність кандидата щодо його навичок та досвіду. Фахівці з підбору кадрів нерідко використовують методику STAR (Situation, Task, Action, Result), щоб аналізувати приклади минулого досвіду кандидата. Це допомагає уникнути ситуацій, коли співробітник трохи причепурив своє резюме і не зовсім відповідає заявленим вимогам.

Чесність та прозорість у процесі підбору кадрів важливі не лише для компанії, а й для самого кандидата. Це допомагає уникнути непорозумінь та створити довірчі стосунки з майбутніми колегами.

Рівень підготовки кандидата до інтерв’ю

Як кандидат готується до інтерв’ю та як він презентує свої досягнення, так він і ставиться до своєї праці. Тому також важливо оцінювати структури його відповідей, послідовність у поданні навичок та компетенцій, а також уміння чітко формулювати думки, адже це є важливими індикаторами його підходу до роботи.

Значну роль відіграють і питання, які задає кандидат і чи є вони взагалі.  Односкладні відповіді та відсутність інтересу до компанії — це сигнали, які можуть свідчити про дефіцит мотивації чи низький рівень професіоналізму.

Важливо також інвестувати у розвиток професійних та мовних навичок співробітників, особливо якщо компанія працює на міжнародних ринках. Курси англійської для ІТ-фахівців можуть стати додатковою перевагою, допомагаючи покращити комунікацію всередині міжнародних команд.

Реклама

Схожі публікації