Війна

Курська операція: ЗСУ запобігли наступу на Харків та Суми — Зеленський

Президент Володимир Зеленський. Пресслужба президента

Сили оборони України здійснили наступ в Курській області превентивно, щоб зірвати плани росіян щодо захоплення Харкова та Сум.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив в інтерв’ю представникам індійських ЗМІ.

За його словами, Росія підготувала вторгнення на Харківщині і хотіла окупувати півторамільйонне місто Харків.

"Сьогодні саме півтора мільйона людей там живе, тому що Росія вторглася на цей напрямок і люди зі знищених домівок у маленьких містечках і селах Харківського регіону переїхали до Харкова, і там зараз півтора мільйона. Росія хоче окупувати це місто. Ми зупинили. Це була частина їхньої операції, ми зірвали їм цю наступальну операцію", — сказав Зеленський.

Наступним кроком Росії, за словами президента, мав бути наступ на Суми.

"Наступний крок був, і вони вже все підготували, на півночі нашої держави саме з боку міста Суми, з боку Курської області. Різниця в тому, що ми превентивно це зробили (Курську операцію, – ред.), щоб вони не захопили наше місто", — сказав він.

За словами Зеленського, Курська операція ЗСУ є частиною "великої військово-дипломатичної операції".

"Все, що ми робимо, робиться тільки для того, щоб примусити Росію бути готовими до справедливого миру. Курська операція не дала змогу їм захопити нашу Сумщину і послабити наші позиції, і посилити їхні позиції знову", — сказав він.

Президент зазначив, що Україні було дуже складно без допомоги партнерів довгий час.

"І нам було дуже складно перехопити ініціативу. І нам це потрібно було зробити. І це один з етапів цього задуму. І ви його побачили. Він спрацював. Але він спрацював саме для того, для чого я говорю. До кінця всі цілі цих наших кроків я не можу вам розповісти. Коли всі закінчиться, якщо у нас вийде, стане очевидним, для чого і що ми робили", — зазначив Зеленський.

Бої у Курській області РФ

6 серпня у Росії заявили, що українські війська прорвали кордон, зайшли на територію Курської області та почали там своє просування. У Міноборони заявили про бої в регіоні і висування в Курську область резервів російських військ. У ЗСУ ситуацію не коментували.

Через добу на це відреагував очільник Кремля Володимир Путін — звинуватив Україну у "провокації". Увечері 8 серпня у Бєлгородській, Брянській та Курській областях оголосили режим контртерористичної операції. 12 серпня Путін скликав нараду щодо ситуації в прикордонних з Україною регіонах та наказав Міноборони РФ, аби російська армія "вибила супротивника" з Курської області.

8 серпні росЗМІ повідомили, що українські військові під час операції у Курській області Росії за добу прорвали дві лінії фортифікаційних споруд. Їх російська влада побудувала за 2,5 роки повномасштабної війни, витративши 15 мільярдів рублів.

Аналітики VoxCheck підтверджували правдивість відеороликів з українськими військовими із Суджі й інших міст Курської області, а також взяття полонених росіян та розбиття колони армії РФ у тій області.

На події у Курській області РФ відреагували у США та Європейському Союзі — зауважили, що Україна має право захищатися на свій розсуд. Німеччина не заперечує використання в Курській області переданої ФРН зброї. А Китай сказав, що уважно стежить за ситуацією, й закликав сторони до деескалації.

12 серпня Президент Володимир Зеленський і Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вперше прямо підтвердили наступальну операцію ЗСУ в Курській області РФ. За словами Сирського, під контролем українських військ на 20 серпня 93 населених пункти РФ.

15 серпня стало відомо, що Україна створила військову комендатуру в Курській області РФ, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.

Схожі публікації