Новини Ромни

З початку року на Сумщині зафіксували 4 випадки захворювання на сказ тварин

З початку року на Сумщині зафіксували 4 випадки захворювання на сказ тварин

З початку року в області вже зафіксовано 4 випадки захворювання на сказ тварин, з них 3 випадки в Охтирському районі (два коти і корова) і 1 випадок у Роменському районі (собака). Про це повідомила Наталія Галушко – завідувачка відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) і профілактики інфекційних хвороб Сумського обласного центру контролю та профілактики.

Така епізоотична ситуація зі сказу тварин у Сумській області викликає серйозне занепокоєння у медиків. Ці випадки створюють значний ризик для здоров’я людей, оскільки сказ є смертельно небезпечною інфекцією, яка передається від хворих тварин.

Людина може інфікуватися сказом через укуси хворих тварин (як хижих, так і домашніх), а також при потраплянні їхньої слини на шкіру або слизові оболонки. Тому людину, яка отримала укуси, ослинення або подряпини твариною, слід вважати потенційно інфікованою вірусом сказу.

Для запобігання захворюванню на сказ слід дотримуватися наступних рекомендацій:

Промийте рану: У разі укусу, подряпин або ослинення шкіри твариною, ретельно промийте рану під проточною водою з милом (бажано господарським). Краї рани обробіть 5% настоянкою йоду.

Зверніться до лікаря: Якнайшвидше зверніться до лікувального закладу для отримання консультації, обробки рани та, за необхідності, призначення курсу антирабічних щеплень. Щеплення проти сказу є ефективними тільки за умови, що їх розпочинають не пізніше 14-го дня від моменту укусу. Курс щеплень включає 5 ін’єкцій, які роблять на 3-й, 7-й, 14-й та 28-й день після першого щеплення. Травмпункти працюють цілодобово, включаючи вихідні та святкові дні.

Дотримуйтесь призначеного курсу: Курс антирабічних щеплень необхідно закінчити повністю, не допускаючи його переривання.

Спостерігайте за твариною: За твариною, яка покусала людину, необхідно встановити 10-денний ветеринарний нагляд. Одночасно з цим людина повинна розпочати курс щеплень.

Уникайте ризикованих контактів: При зустрічі з тваринами, які можуть нанести укуси, не провокуйте їх, уникайте таких контактів і пояснюйте дітям про небезпеку таких ситуацій.

Щеплюйте домашніх тварин: Дотримуйтесь правил утримання домашніх тварин і своєчасно проводьте їм планові щеплення проти сказу.

В поточному році 822 людини звернулися в заклади охорони здоров’я області за антирабічною допомогою.

Схожі публікації