П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Новини Охтирка

В Україні оновили рекомендації щодо вакцинації від ковіду

В Україні оновили рекомендації щодо вакцинації від ковіду

Україна оновила рекомендації щодо вакцинації від ковіду, відтепер достатньо одного щеплення проти коронавірусної хвороби, для осіб з групи ризику – раз на рік необхідна ревакцинація.

Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

“МОЗ отримало рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) і відповідно в продовження рекомендацій і позиції ВООЗ Україна оновила свої внутрішні регуляції, які стосуються вакцинації проти ковіду. Логіка цих змін полягає у спрощенні вакцинації. Тепер людина, яка не має супутніх захворювань, має отримати одне первинне щеплення, і цього щеплення буде достатньо, тобто не потрібно проводити ревакцинацію. Люди, які належать до груп ризику, повинні проходити щорічну ревакцинацію, яка проводиться однією дозою. Серед груп ризику – вагітні, особи похилого віку, люди, які хворіють на неінфекційні захворювання. По факту для первинного курсу щеплення одна доза, для ревакцинації – одна доза”, – розповів Кузін.

В Україні оновили рекомендації щодо вакцинації від ковіду

Медпрацівники, освітяни, так само, за його словами, підлягають ревакцинації від ковіду раз на рік.

Як уточнив на брифінгу голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій, рекомендація однократної вакцинації проти ковіду стосується людей, які раніше ніколи не проходили таку вакцинацію. Для щеплення використовується м-рнк вакцина, яка адаптована під штам Омікрон.

За його словами, для людей до 60 років без супутніх захворювань вакцинація проти ковіду є добровільною.

“Рекомендації ВООЗ кажуть, що людям до 60 років через наявність гібридного імунітету вже не обовʼязково оновлювати через бустер, ревакцинацію свій захист, бо вони захищені від важкого перебігу”, – сказав Лапій.

В Україні оновили рекомендації щодо вакцинації від ковіду

Як зазначив він, вже багато людей зустрілися з вірусом ковіду, отримали вакцинацію. Ревакцинації потребують люди з груп ризику.

Наразі в Україні використовується омікронспецифічна м-рнк вакцина виробництва Pfizer, в наявності близько 500 тис. доз.

“Вона зараз перебуває на рівні кожного пункту щеплення. Так само на рівні великих лікарень певну кількість дитячої вакцини для вакцинації дітей від 6 років. Для тих батьків, які хочуть вакцинувати свою дитину, радимо перетелефонувати у такий пункт і уточнити наявність вакцини”, – сказав Кузін.

Перелік пунктів вакцинації є на сайті НСЗУ та обласних управлінь охорони здоровʼя.

Кузін додав, що вакцини проти ковіду можуть також отримати і приватні медзаклади.

“Якщо медзаклад законтрактований з НСЗУ по пакету ПМГ, то він має оформити відповідну заявку на отримання вакцини. Така заявка має бути відправлена до обласного центру контролю та профілактики хвороб, і вакцина буде доставлена залежно від тих потреб, які декларує субʼєкт господарювання”, – сказав головний санітарний лікар України.

Вакцина є безоплатною для громадян, також, за словами Кузіна, на 2025 рік урядом вже сформована заявка на отримання вакцини проти ковіду на безкоштовній основі за механізмом COVAX.

Схожі публікації