Війна

НАТО показало ексклюзивні кадри навчання українських пілотів на F-16 у Данії

Винищувач F-16. AP/Vadim Ghirda

Пресслужба НАТО показала відеоролик про навчання українських пілотів і техніків винищувачів F-16 у Данії.

Відповідне відео опубліковано у соцмережі X.

Один з українських пілотів розповідає, що літати на F-16 "дуже цікаво", хоча, за його словами, й радянські МіГі не назвеш "надто нудними".

"Проте F-16 однозначно більш адаптивний, він рухається дуже легко", – розповідає він.

Генерал-майор ВПС Данії Ян Дам на відео заявляє, що F-16, хоча є "досить старою моделлю", вони кілька разів проходили модернізацію.

"Зараз це дуже сучасний літак, який можна порівняти із найкращими західними винищувачами", – зазначає він.

Серед іншого у ролику нагадається, що винищувачі F-16 Україні надають Данія, Нідерланди, Бельгія та Норвегія.

31 липня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомив у соцмережі Х, що Україна вже отримала винищувачі F-16 в рамках міжнародної допомоги від союзників по НАТО.

Перед тим про перші постачання винищувачів F-16 від союзників по НАТО писало агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Газета The Times із посиланням на свої джерела теж повідомила, що Україна отримала шість винищувачів F-16, це постачання здійснили Нідерланди. За інформацією видання, невдовзі Київ отримає нову партію винищувачів, цього разу від Данії. Раніше газета The Daily Telegraph, також посилаючись на джерела, інформувала, що винищувачі задіювали як ППО.

За даними видання The Economist, перші десять винищувачів F-16 прибули в Україну в останній день липня — через рік після того, як адміністрація президента США Джо Байдена дала “зелене світло” своїм європейським союзникам на їх відправку. Загалом, за даними видання, йдеться про 79 літаків. The Economist пише, що до кінця 2024 року Україна має отримати 20 винищувачів американського виробництва. Решта, обіцяні коаліцією F-16 на чолі з Данією та Нідерландами, прибуватимуть партіями протягом 2025 року.

4 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що літаки F-16 вже в Україні й вони виконують завдання.

Схожі публікації