Війна

Кабмін готовий дискутувати у ВР щодо підвищення податків — Марченко

Податки. Pixabay

Уряд готовий дискутувати у парламенті щодо можливих форматів підвищення податків. Головне — знайти ресурс та не затягувати це питання.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Він додав, що часу, аби перекрити дефіцит та не створювати бюджетну кризу, залишилося вкрай мало.

У публікації йдеться, що шлях, який запропонував Кабмін, аби розв'язати питання держбюджету, не сподобався бізнесу. Мовляв, підвищення податків та запровадження деяких нових очікувано викликало негатив та критику з боку підприємців.

Сергій Марченко, у відповідь на критику, радить бізнесу "усвідомити, що питання безпеки має бути розв'язано коштом збільшення податків". За його словами, ситуація критична не лише на поточний, а й на 2025 рік.

"Треба платити податки й утримувати наші Збройні сили. Це єдиний мій аргумент, чому саме зараз потрібне підвищення податків, чому саме так та чому у такий спосіб", — наголосив міністр фінансів України.

Він додав, що підхід до підвищення податків досить коректний. Марченко зазначив, що це уперше Мінфін йде на такий крок під час війни.

Чому хочуть підвищити саме військовий збір, а не ПДВ

Також він зауважив, що розширення бази оподаткування військовим збором — правильний крок. Мовляв, аби кожен громадянин України, який працює, мав можливість зробити свій внесок у підтримку Збройних Сил.

"Ми чітко ідентифікуємо військовий збір з доходами громадян, частину з яких вони мають сплатити у вигляді податків. Наша задача — забезпечити справедливість в оплаті військового збору. І це був основний принцип, чому обрали саме військовий збір, а не інші податки", — наголосив глава Мінфіну.

Водночас, щодо ПДВ, додав він, була довга дискусія — цей податок платять всі. Тому збільшення ставки автоматично вплинуло б на вартість товарів, які реалізуються.

"У нас є це рішення і ми готові до дискусії в Раді. Я завжди готовий проговорити альтернативні джерела до запропонованих нами. Попри все, збільшення ставки ПДВ – це опція, яка завжди присутня, але вона, скажімо так, дуже проста і водночас болюча для громадян, які захищені найменше", — сказав він.

Глава Мінфіну додав, що нині пропонують варіант, за якого не зростуть податки для незахищених категорій громадян. Однак, зростання ставки ПДВ стосуватиметься усіх громадян України. Марченко зауважив, що їхні заходи не стосуватимуться безпосередньо пенсіонерів. А це — 10,2 мільйона громадян.

"Бажаний для країни варіант — це зібрати 120 млрд гривень коштом збільшення податків ще цього року. Це можливо, але потрібна системна парламентська робота", — наголосив міністр фінансів України.

Схожі публікації